Hoe werken zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen? Alles over zonnepanelen op een rij

 

Steeds meer mensen kiezen voor het installeren van zonnepanelen op hun dak. Naast het feit dat zonne energie duurzaam is, leveren zonnepanelen een flinke besparing op uw energierekening op. Hoe werken zonnecellen echter precies, en hoe wordt zonne energie omgezet? In dit artikel leest u alles over de werking van zonnepanelen.

 

Wat is een zonnepaneel?

 

Een zonnepaneel wordt opgebouwd uit meerdere zonnecellen. Deze zonnecellen zijn vervaardigd van een materiaal, veelal silicum, dat zodra er licht op valt, direct stroom geleidt. De positieve lading aan de bovenkant van de zonnecel maakt een elektrische stroom naar de negatieve lading aan de onderkant. Dit wordt ook wel gelijkstroom genoemd. Een omvormer zet vervolgens deze gelijkstroom om in wisselstroom. Deze vorm van elektriciteit is gelijk aan de vorm van stroom die uit uw stopcontact komt. Tenslotte stuurt de omvormer deze stroom het elektriciteitsnet op, zodat het gebruikt kan worden.

 

De opbouw van een zonnepaneel

 

Er bestaan talrijke aanbieders van zonnepanelen op de markt, van wisselende kwaliteit. Iedere producent van zonnepanelen maakt de producten op zijn manier, maar in de basis is de opbouw en werking van de zonnepanelen identiek. In totaal bestaat een zonnepaneel uit zes lagen:

 

  1. Aluminium frame om de diverse onderdelen bijeen te houden
  2. Veiligheidsglas voor de bescherming van de zonnecellen
  3. Een laag van plastic om de zonnecellen tegen water te beschermen
  4. De zonnecellen die zoveel mogelijk zonne energie opvangen
  5. Een volgende plastic laag om de achterkant van de zonnecellen te beschermen
  6. Solide achterlaat ter bescherming en isolatie

Het functionele deel van het zonnepaneel is de laag met zonnecellen. Dit zijn namelijk de fotovoltaïsche cellen die het zonlicht omzetten in gelijkstroom. De andere lagen vormen de bescherming van dit belangrijkste onderdeel.

 

Optimaal rendement uit uw zonnepanelen

 

Gemiddeld schijnt de zon in Nederland zo'n 1600 uur per jaar. Dat betekent circa 4,38 uur aan zonlicht per dag. Bovendien wordt het de laatste jaren steeds zonniger in Nederland, waardoor het nog interessanter wordt om deze zonne energie op te vangen met zonnepanelen. Om de maximale opbrengst uit uw zonnepanelen te halen, is het belangrijk om de zonnecellen op de juiste manier te installeren. Om het meeste zonlicht op te vangen, is het verstandig om de zonnepanelen te richten op het zuiden. Ook is het voor een optimaal rendement verstandig om de zonnepanelen te monteren in een hoek van 36 graden. Het kan echter zijn dat in uw situatie het beter is om de zonnepanelen bijvoorbeeld op het westen of oosten te plaatsen, vanwege een schoorsteen of hoge bomen. Onze experts komen dan ook graag bij u langs voor deskundig advies voor de beste installatie van zonnepanelen op het dak van uw woning.

 

MitchellvanderMeij.nl voor een deskundig advies over hoe zonnepanelen werken

 

Met maar liefst 10 jaar ervaring legt het team van MitchellvanderMeij.nl u graag uit hoe zonnepanelen werken. Wij werken uitsluitend met ons eigen personeel en huren geen externen in. Hierdoor garanderen wij een uitstekende service door goed opgeleide professionals, die over de juiste certificaten beschikken. Ook beschikken we over onze eigen storingsdienst. Onze experts berekenen graag voor u het voordeel dat u uit uw zonnepanelen kunt halen. Neem vrijblijvend contact op via de website voor meer informatie.

 

Vraag een offerte op maat aan voor zonnepanelen advies

 

Wilt u meer advies over hoe zonnepanelen werken? Of bent u benieuwd welke zonnepanelen voor uw dak geschikt zijn? Vraag dan direct gratis een offerte op maat aan voor zonnepanelen op uw woning. We hanteren bovendien de voordelige burenkorting. Als u samen met uw buren of andere bekenden zonnepanelen door ons laat installeren, ontvangt u beiden vijf procent korting.

Vraag uw offerte aan

Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.