Frame zonnepanelen plat dak zelf maken

Het frame voor zonnepanelen voor het plat dak zelf maken: zo doet u het

Staat u op het punt om het frame voor zonnepanelen op het plat dak zelf te maken? Dan moet u zich goed voorbereiden. Het frame moet namelijk van goede kwaliteit zijn, omdat er anders veel problemen ontstaan. Terwijl u juist wilt genieten van alles wat zonnepanelen voor uw woning en huishouden kunnen betekenen. Er zijn een aantal zaken die u in het achterhoofd moet houden, zodat de montage soepeler verloopt. Onderstaande informatie zet alles voor u op een rij.

 

Onderzoek doen naar de zonnepanelen

Het frame voor zonnepanelen voor het plat dak zelf maken begint bij het doen van onderzoek naar de zonnepanelen zelf. Er zijn een groot aantal panelen waar u een keuze uit kunt maken. Ieder paneel heeft zijn eigen rendement en kan op een andere manier zorgen voor de duurzame energie voor uw huishouden. Het gemiddelde energieverbruik van uw gezin is het uitgangspunt voor het maken van de keuzes. Let er dan ook op dat u weet welke afmetingen de panelen hebben, zodat u het frame voor de zonnepanelen op het dak kunt bepalen en er zeker van bent dat alles bij uw situatie past.

 

De hellingshoek van het frame

Voor het frame voor zonnepanelen op het plat dak zelf maken dient u eerst de hellingshoek van de panelen te berekenen. De meest ideale hellingshoek om een zo groot mogelijke opbrengst te hebben bij een plat dak is 35 graden. Bij deze montageframe voor zonnepanelen op het plat dak bestaat echter het risico dat er schaduw op de volgende rij panelen valt. U kunt hierdoor dus minder panelen kwijt voor de beste opdracht. Een kleinere hellingshoek kan helpen om minder verlies van rendement te hebben. Het is een afweging die u vooraf moet maken, zodat u er zeker van bent dat u het frame op de juiste manier bouwt. De dakhelling om berekenen is dus een van de grootste factoren om in het achterhoofd te houden om de zonnepanelen rendabel te houden.

 

De afstand tussen de rijen

Een andere factor die bij de zonnepanelen op het plat dak montage komt kijken is de afstand die u tussen de rijen panelen creëert. De zonnepanelen komen in de meeste gevallen in rijen achter elkaar te liggen. De minimale afstand die u hierbij aan moet houden is afhankelijk van de hoogte van de panelen en de breedtegraad. De hoogte is bepaald door de hellingshoek en de afmetingen van de zonnepanelen zelf. Bij de zonnepanelen kopen kunt u daarom het beste al op de afmetingen leggen, zodat u hier later geen problemen van ervaart. Een installateur van zonnepanelen doet dit ook voordat het frame geplaatst wordt.

 

De juiste richting van de panelen bepalen

Bij een plat dak heeft u meer vrijheid voor het bepalen van de goede richting van de zonnepanelen. De panelen die gericht zijn op het zuiden leveren de grootste opbrengst op. Bij een schuin dak bent u gebonden aan beide kanten van het dak, en heeft u niet altijd de mogelijkheid om de panelen naar het zuiden te richten. Het frame van zonnepanelen op het plat dak zelf maken geeft u de gelegenheid om hier wel rekening mee te houden en het verlies zo klein mogelijk te houden. Maar er kunnen altijd redenen zijn waarom u toch voor een andere richting moet kiezen, zoals de ruimte op het dak en de dakrand van het plat dak. Zorg dat u weet hoeveel rendement er verloren gaat met de richting, zodat u weet hoeveel panelen u nodig heeft voor het gewenste resultaat.

 

De plaatsing van de zonnepanelen

De bevestiging van zonnepanelen op het plat dak kan door de panelen staand of liggend te plaatsen. Er zijn meerdere afweging die tot het maken van een keuze leiden. De kosten van het montagemateriaal is er een van. U heeft meer of minder montagematerialen nodig om het frame van zonnepanelen voor het plat dak zelf te maken. Ook de ruimte op het dak en de afmetingen van het dak zelf kunnen de doorslaggevende factor zijn. Tevens is de zichtbaarheid op het dak voor sommige mensen een vereiste. Als u de zonnepanelen minder zichtbaar wilt hebben, dan kiest u voor liggend. Is er minder ballast nodig? Dan kiest u voor de staande montage.

 

De panelen op een klein dak plaatsen

Niet ieder plat dak is even groot. Als u slechts een klein plat dak heeft, moeten er enkele aanpassingen komen in de plaatsing en de richting waarin u de panelen plaatst. Om een maximaal aantal zonnepanelen op het dak te plaatsen, kiest men vaak voor de oost-west ligging. De zonnepanelen liggen in een flauwe hoek van 10 graden, zodat de panelen alle mogelijke zon opvangen en om kunnen zetten in de energie die u kunt gebruiken in huis. De nadelen van zonnepanelen op het plat dak in deze windrichting zijn onder andere 10 procent minder opbrengst en het vuil dat eerder op de panelen blijft liggen in deze richting. Ook heeft u een langere terugverdientijd van uw investering.

De oost-west ligging heeft echter ook voordelen om rekening mee te houden. Als op het plat dak de zonnepanelen op het frame liggen in deze richting heeft u bijvoorbeeld meer opbrengst per vierkante meter. Ook is er minder ballast nodig, omdat er minder opwaartse krachten zijn. Uw dak raakt minder snel beschadigd en u hoeft geen grote aanpassingen te doen om het dak te verstevigen. Ook kunt u meer zonnepanelen kwijt in deze richting. Hoe meer zonnepanelen u op het dak kunt plaatsen, hoe meer energie u op kunt wekken.

 

De afstand tot de dakrand goed bekijken

Het frame voor zonnepanelen op het plat dak zelf maken kan uitsluitend wanneer u de afstand tot de dakrand opgemeten heeft. Vlakbij de dakrand is er veel wind. Tijdens een storm zijn dit krachtige wervelwinden, die het frame los kunnen krijgen. Om te voorkomen dat het montageframe voor zonnepanelen op het plat dak loskomt van het dak, moet u dus zorgen voor een goede veiligheidsmarge. Zowel bij zonnepanelen voor particulieren als voor bedrijven wordt dit ook wel de no-go zone genoemd. Het is niet alleen de plaats waar wind veel invloed heeft, maar ook waar u veel meer ballast nodig heeft om de panelen op zijn plaats te houden. En heeft u de lokale regels rondom het plaatsen van de zonnepanelen op het dak al doorgenomen? Hierin staat vaak ook gemeld aan welke afstand u gebonden bent.

 

Het benodigde montagemateriaal voor het frame

Het frame van zonnepanelen voor het plat dak zelf maken houdt ook in dat u de juiste montagematerialen aan moet schaffen. Er zijn een groot aantal systemen die de montage tot een geheel kunnen brengen. De twee meest voorkomende varianten zijn de open opstelling met een frame en de gesloten opstelling met bakken. Een open opstelling is vaak goedkoper. Houd er dan wel rekening mee dat er meer ballast nodig is vanwege de opwaartse druk. Door vooraf adviezen in te winnen over het montagemateriaal voorkomt u dat u een opstelling heeft die niet bij uw situatie past.

 

Zorgen voor een goede kabeldoorvoer

Niet alleen het montageframe voor zonnepanelen op het plat dak is een vereiste om rekening mee te houden. Ook moet u de kabels goed verbinden tussen de zonnepanelen en uw meterkast. De kabeldoorvoer vanaf het plat dak dient u goed te realiseren. Er zijn meerdere manieren om de doorvoer te maken. De eerste optie is buitenom via de zijkant van de muur. Hiervoor gebruikt u een elektriciteitsbuis. Het nadeel van deze doorvoer is echter dat de buis zichtbaar blijft. U moet hier dus wel rekening mee houden. Het voordeel is het gemak waarmee u de kabels verbindt. Een andere optie is de kabels via de zijmuur van binnenuit naar buiten te leiden. U boort hiervoor een gat door de muur en verbindt alles aan elkaar. Ook kunt u een speciale kabeldoorvoer kopen om alles netjes af te werken.

 

De schaduwobjecten die de zonnepanelen beïnvloeden

U denkt er wellicht niet over na, maar net als bij een schuin dak kunnen er objecten zijn die schaduwvorming geven. Schaduw zorgt voor een minder grote opbrengst van de zonnepanelen komt. Dit kan een van de nadelen van zonnepanelen op het plat dak zijn. Als er extra schaduwobjecten in de omgeving zitten, is het goed om hier eventueel veranderingen in aan te brengen. Uiteraard kunt u een constructie niet veranderen, maar bepaalde objecten zijn wel weg te halen. Denk aan takken van bomen. Mocht een schaduwobject niet te verwijderen zijn, dan is het aan te bevelen om power-optimizers te plaatsen. Deze brengen de overlast van schaduw tot het minimale.

 

Met welke ballast heeft u te maken?

Bij een frame voor zonnepanelen op het plat dak zelf maken moet u ook de ballast goed bepalen. Voor sommige constructies is er meer ballast nodig dan bij andere opstellingen. De constructie van het bevestigingsmateriaal, de hoogte van het dak en de richting waaruit de wind komt, zijn belangrijke factoren waarop de ballast gebaseerd wordt. Om te voorkomen dat het frame niet voldoende bevestigd is en de ballast de invloeden van buitenaf niet aankunnen, is het goed om te informeren waar u allemaal rekening mee moet houden. Een zonnepanelen installateur geeft u deze informatie direct en u kunt de materialen aanschaffen.

 

Toch uitbesteden aan een professional?

Soms is het niet eenvoudig om het frame voor zonnepanelen op het plat dak zelf te maken. Als u weinig ervaring heeft met het maken van opstellingen en het overzicht kwijtraakt tijdens het doornemen van informatie, dan kunt u ook een installateur inschakelen. De installateurs helpen u niet alleen bij het vinden van de juiste zonnepanelen voor uw huishouden, maar ook het plaatsen van het frame waar de zonnepanelen op komen te liggen. Voordat u het weet, wekt u uw eigen energie op en bent u niet meer afhankelijk van het elektriciteitsnetwerk.

Vraag uw offerte aan

Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.