Dakoppervlakte berekenen
Zo kunt u het dakoppervlakte berekenen voor uw zonnepanelen
Steeds vaker ziet u zonnepanelen op de daken verschijnen. Waar men in eerste instantie nog sceptisch was vanwege de investering die gemaakt moet worden, maken mensen toch de overstap voor de besparingen die ermee gepaard gaan. Nog voordat deze overstap gemaakt kan worden, dient u goed te weten wat de mogelijkheden bij uw woning of gebouw zijn. Het dakoppervlakte berekenen is daarom een van de eerste stappen die u moet zetten. Maar hoe gebeurt dit precies? En hoe kan uw energieverbruik een grote rol spelen in de uiteindelijke keuzes? Lees snel verder en ontdek alles wat u moet weten.
Het belang van het dakoppervlak berekenen
Het dakoppervlakte berekenen is een factor om goed in het achterhoofd te houden wanneer u een goede capaciteit wilt hebben bij uw zonnepanelen. De capaciteit van een zonnepaneelinstallatie hangt namelijk sterk af van de hoeveelheid beschikbare ruimte dat beschikbaar is. Indien u niet voldoende ruimte heeft, kan dit de efficiëntie flink beperken. U wekt minder zonne energie op dan u in eerste instantie had gehoopt. U heeft immers niet de mogelijkheid om genoeg panelen te plaatsen om aan uw energiebehoefte te voldoen.
De vraag van uw huishouden speelt dus een grote rol bij de dakoppervlakte berekenen en de uiteindelijke plaatsing van de installatie. U moet ervoor zorgen dat u voldoende energie op kunt wekken om aan de energievraag te voldoen. Een te kleine installatie verlaagt uw energierekening wel, maar zal deze niet volledig op 0 uit laten komen. Een te grote installatie kan juist weer voor onnodige kosten zorgen, omdat u veel meer investeert en de energie helemaal niet nodig blijkt te hebben. Een goede berekening helpt u om de energierekening zo laag mogelijk te houden en geen onnodig grote investering te hoeven doen voor de panelen, de systemen en de andere benodigdheden.
De stappen die u moet doorlopen
Wanneer u begint met het maken van de berekening, zijn er een aantal stappen die u kunt doorlopen. Zo moet u niet alleen kijken naar de beschikbare dakoppervlakte, maar ook het benodigde dakoppervlak, de oriëntatie en hellingshoek en de staat van uw dak.
Stap 1: De beschikbare dakoppervlakte bepalen
De eerste stap in het proces van het zonnepanelen kopen is het meten van het beschikbare dakoppervlak. U kijkt hiervoor naar de totale grootte van uw dak, maar ook naar het bruikbare gedeelte waar u de zonnepanelen kunt plaatsen. Daken zijn bijvoorbeeld voorzien van een schoorsteen of dakkapel. Ook zijn er schaduwobjecten waardoor u op deze gedeelten geen panelen kunt plaatsen. U dient daarom om deze obstakels heen te plaatsen, waardoor het zomaar een aantal panelen in de totale installatie kan schelen.
De helling van het dak bepaalt ook hoeveel oppervlakte er is om de zonnepanelen te plaatsen. Wanneer u een plat dak heeft, moeten de panelen namelijk in een bepaalde hellingshoek komen te liggen, waardoor er minder panelen passen. Terwijl het bij een hellend dak juist weer heel anders kan zijn. Het hellingspercentage waarin de zonnepaneelinstallatie komt te liggen, heeft weer invloed op de hoeveelheid energie die u opwekt. De ideale hoek is 35 graden, maar tussen de 15 en 40 graden kan de installatie uw energieverbruik al dekken.
Stap 2: De oriëntatie van het dak
Naast de grootte van het dakoppervlak, speelt ook de oriëntatie van het dak een belangrijke rol bij de opbrengst van zonne-energie. In Nederland en België wordt een dak dat naar het zuiden is georiënteerd als ideaal beschouwd. Op het zuiden krijgt het dak namelijk de meeste zonuren, waardoor de panelen vrijwel de gehele dag energie opwekken voor uw huishouden. Ook oostelijke en westelijke daken hebben nog voldoende opwekking. Over het algemeen ligt het percentage 10 tot 20 procent lager dan wanneer uw dak op het zuiden gericht is. Is uw dak op het noorden gericht? Dan is uw dak over het algemeen niet geschikt voor het plaatsen van de zonnepanelen.
Stap 3: De helling van het dak veranderen
Zoals al eerder aangegeven speelt de helling van het dak een grote rol bij het dakoppervlakte berekenen en ontdekken hoeveel panelen u nodig heeft voor het opwekken van energie. Een te zwakke of steile helling kan de efficiëntie aanzienlijk veranderen. Er zijn echter wel opties om de helling aan te passen, zodat u toch het meeste uit uw panelen kunt halen. Er zijn namelijk montagesystemen beschikbaar die de hellingshoek veranderen. Een installateur van zonnepanelen zorgt er daarbij voor dat de panelen goed vast komen te zitten en de hoek perfect is voor uw energieverbruik.
Stap 4: Het aantal zonnepanelen berekenen
Het dakoppervlakte berekenen doet u uiteindelijk om te bepalen hoeveel zonnepanelen er op het dak passen. Maar hoeveel panelen heeft u eigenlijk nodig voor uw woning? Uw eigen verbruik met zonnepanelen berekenen bepaalt uiteindelijk hoeveel panelen u moet plaatsen om aan het verbruik te kunnen voldoen. Bij de berekening kijkt u eerst naar het aantal zonnepanelen dat u op uw dak kunt plaatsen. De grootte van het paneel en het beschikbare dakoppervlak neemt u hiervoor mee in de berekening. Wanneer u de gemiddelde afmetingen van een paneel, 1.7 bij 1 meter, aanhoudt, kunt u bij een dak met een oppervlakte van 56 vierkante meter ongeveer 32 zonnepanelen kwijt. Maar zoals al eerder gezegd: lang niet ieder dak heeft dit totale oppervlak daadwerkelijk beschikbaar voor de plaatsing.
Stap 5: De energieopbrengst per paneel bekijken
Zodra u weet hoeveel zonnepanelen u op uw dak kunt plaatsen, kunt u bepalen hoeveel energie de panelen in totaal op kunnen leveren. De opbrengst van een paneel is afhankelijk van meerdere factoren. Zo spelen de kwaliteit, efficiëntie, vermogen en de hoeveelheid zonlicht een rol. Als u een paneel heeft van hoogwaardige kwaliteit, heeft deze een gemiddeld vermogen van 300 tot 400 wattpiek (wp) per paneel. Dit is de maximale stroomopbrengst, in de meest ideale omstandigheden.
Wanneer u de berekening van eerder aanhoudt en 32 panelen kwijt kunt, kunt u bijvoorbeeld kijken naar de panelen met een vermogen van 350wp. De totale capaciteit van de installatie levert u dan 11,2 kWp op. U bekijkt dan of dit voldoende is om uw huishouden draaiende te houden. Gemiddeld verbruiken huishoudens tussen de 2500 en 4500 kWh. Dit is afhankelijk van de grootte van het gezin en het type woning, inclusief de isolatiemethoden die gebruikt zijn. De zonnepaneelinstallatie zal in dit geval dus voldoende opwekken om aan uw energiebehoeften te voldoen. Bij grotere gebouwen of bij grote gezinnen die alle apparaten dag en nacht aan laten staan, kan het betekenen dat er te weinig energie beschikbaar is.
Stap 6: Een goede inschatting maken bij de installatie
Wanneer u de zonnepanelen heeft gevonden die het huidige energieverbruik kunnen dekken, is het tijd om naar de toekomst te kijken. De levensduur van de zonnepanelen is immers aanzienlijk en u wilt achteraf niet voor verrassingen komen te staan. Veel mensen overschatten of onderschatten de installatie en het energieverbruik van het huishouden, mede doordat ze niet nadenken over eventuele veranderingen. Wanneer u bijvoorbeeld ook de overstap wilt maken naar elektrisch rijden en uw auto bij de deur wilt opladen, kunt u uw installatie hier al op aanpassen. Zo hoeft u later geen panelen meer toe te voegen om het extra verbruik te dekken.
Vergeet ook niet naar eventuele uitbreiding te kijken. Dit kan als eerste te maken hebben met een uitbreiding van het gezin. Jonge koppels hebben vaak een kinderwens. Naarmate de kinderen komen, neemt ook het energieverbruik toe. Dit betekent dat u meer zonnepanelen nodig heeft vanaf dat moment. De uitbreiding kan ook voortkomen uit het aanbouwen bij uw woning of het toevoegen van andere gebouwen die op dezelfde energiemeter lopen. In dit geval zult u ook meer enerige verbruiken voor het verwarmen of koelen van de aangebouwde ruimtes. Door vooraf al te onderzoeken hoeveel panelen extra u nodig heeft en deze toe te voegen aan de installatie die u wilt plaatsen, voorkomt u dat u op een later moment weer extra kosten heeft.
Het verschil tussen de zonnepanelen thuis en een camper
Bovenstaande stappen zijn voornamelijk gericht op het plaatsen van zonnepanelen op een woning of ander gebouw. Tijdens het reizen heeft u echter ook de mogelijkheid om gebruik te maken van opgewekte energie. Deze zonnepanelen voor een particulier hebben echter een ander doel dan het opwekken voor het draaiende houden van een huishouden. Wanneer u onderweg bent met de camper, wilt u een koelkast en eventueel magnetron kunnen gebruiken. Zelfs als u bij een stop geen stroom beschikbaar heeft. Ook kunt u met het plaatsen van zonnepanelen geld besparen, doordat u geen extra rekening krijgt voor het gebruiken van energie van de kampeerplek.
Het stroomverbruik van de camper berekenen is dan wel een vereiste voordat u een installatie op het dak plaatst. Iedere camper verbruikt een geheel andere hoeveelheid om alles draaiende te houden. Zo zijn er erg luxe campers met meerdere apparaten, maar ook de eenvoudige opties met wellicht een koelkast en magnetron. En wat dacht u van het opladen van uw telefoon of laptop? Vooraf kunt u een goede berekening maken van de energie die u nodig heeft om deze apparaten dagelijks te kunnen gebruiken en uw reis eenvoudiger te maken. Op basis van deze berekening bepaalt u uiteindelijk hoeveel zonnepanelen u plaatst.
Het kiezen van goede zonnepanelen
U weet nu vooral hoe u de berekening kunt maken om het benodigde aantal zonnepanelen in uw bezit te krijgen. Echter zijn er een groot aantal varianten mogelijk. Iedere variant zonnepaneel heeft weer zijn eigen uitwerkingen en uitstraling. Daarom is het niet alleen goed om tijd te besteden aan het maken van de berekeningen, maar ook de andere factoren die een verschil opleveren.
Monokristallijn of polykristallijn
Wanneer u een keuze maakt, gebeurt dit in eerste instantie op basis van monokristallijn of polykristallijn. Bij monokristallijne zonnepanelen zijn de cellen opgebouwd uit een enkel kristal. De cellen liggen goed geordend op het paneel, waardoor er een effen uitstraling ontstaat. Bij de polykristallijne panelen is de opbouw ontstaan uit meerdere kristallen. Deze liggen meer verspreid over het paneel. U ziet dit terug aan de oneffen uitstraling die ontstaat. Vanwege de uitstraling die bij de zonnepanelen verschilt, kiezen de meeste mensen voor de monokristallijne variant. Daarnaast levert deze over het algemeen ook meer op, doordat er een egaal oppervlak is waarop het zonlicht valt.
De kleur van de zonnepanelen
De kleur van de zonnepanelen kan de uiteindelijke keuze ook beïnvloeden. De meeste zonnepanelen die u in het straatbeeld terugziet, zijn zwart. Dit komt doordat het esthetisch goed uitziet. Daarbij heeft de zwarte kleur de grootste absorptie. De opwekking is hiermee groter dan bij andere kleuren. Een andere veelgebruikte kleur is donkerblauw. Ook deze heeft een hogere absorptiewaarde en kan helpen om een zo groot mogelijke opbrengst te realiseren.
Als u kijkt binnen de mogelijkheden, ziet u dat ook andere kleuren aangeboden worden. Rood is hier een goed voorbeeld van. Wanneer u voor panelen in deze kleur kiest, moet u er wel rekening mee houden dat deze minder energie opwekken. De dakoppervlakte berekenen speelt hierbij dus een nog grotere rol dan wanneer u voor zwart of blauw heeft gekozen. Het grootste voordeel van de rode panelen is dat deze vrijwel onzichtbaar zijn op de standaard daken in het land. Juist dit kan een reden zijn om deze variant aan te schaffen ten opzichte van de andere kleurvarianten.
De extra benodigdheden
Bij het kopen van zonnepanelen inclusief installatie draait het niet alleen om de panelen zelf. Ook de extra benodigdheden kunnen een verschil maken in de uiteindelijke opbrengst. De panelen kunnen de energie opwekken, maar deze energie moet ook nog naar uw meterkast komen om te gebruiken in huis. Dit gebeurt als eerste met behulp van de omvormer. Dit is een apparaat dat de gelijkstroom van de panelen omzet in de wisselstroom die u in huis kunt gebruiken. De omvormer moet de capaciteit van de volledige zonnepaneelinstallatie aankunnen en van goede kwaliteit zijn.
De prijs van zonnepanelen
Wanneer u de uiteindelijke keuzes heeft gemaakt, krijgt u een zonnepanelen offerte van een professional. Deze prijs is opgebouwd uit de prijs per paneel, de installatie, de omvormer en de btw. Ook extra werkzaamheden aan bijvoorbeeld het dak kunnen meegenomen worden in de uiteindelijke investering die u moet maken om uw eigen energie op te wekken. Het is daarom aan te raden om vooraf al te weten waar u allemaal geld aan uit moet geven en hoe de kosten opgebouwd zijn.
Kosten van de zonnepanelen zelf
De zonnepanelen zelf vormen de grootste kostenpost. De prijs van zonnepanelen hangt af van verschillende factoren, zoals het type zonnepaneel, het merk en het vermogen. De monokristallijne panelen zijn vaak duurder, maar tegelijkertijd ook efficiënter. Hoe meer vermogen de panelen hebben, hoe hoger het bedrag is dat u betaald voor de uiteindelijke installatie. De kosten per wattpiek vermogen liggen gemiddeld tussen €0,80 en €1,20, afhankelijk van het type paneel en de leverancier. Wanneer u de offerte bekijkt, ziet u dus dat u hier het meeste geld aan uitgeeft binnen het totaalbedrag.
De omvormer
De omvormer is een essentieel onderdeel van elke zonnepaneelinstallatie. Deze zet de opgewekte gelijkstroom (DC) van de zonnepanelen om in wisselstroom (AC). De kosten van de omvormer hangen af van het type en het vermogen, maar ook van de technologie (bijvoorbeeld met of zonder micro-omvormers). De prijs van een model varieert tussen de 800 en 2500 euro. Stringomvormers zijn goedkoper, maar minder flexibel bij schaduwproblemen. De micro-omvormers zitten in de hogere prijsklasse, maar verbeteren de prestaties bij meer schaduw.
Het gekozen montagesysteem
Het montagesysteem is nodig om de zonnepanelen veilig op het dak te bevestigen. De kosten hiervan zijn afhankelijk van het soort dak en het type montagesysteem dat u kiest. Voor schuine daken met dakpannen is vaak een standaard systeem voldoende. Dit systeem kost u gemiddeld tussen de 10 en 15 euro per paneel. Op een platdak is een ander soort systeem vereist. In dit geval betaalt u gemiddeld tussen de 15 en 25 euro per paneel. Dit komt mede doordat de panelen onder een hoek geplaatst dienen te worden om voldoende zonlicht op te vangen.
De installatiekosten
De installatie van zonnepanelen moet door een professionele installateur worden uitgevoerd. De installatiekosten omvatten arbeid, voorbereiding van het dak, en de aansluiting van de zonnepanelen op het elektrische systeem van uw huis. De arbeidskosten verschillen per professional, maar ook op basis van de complexiteit van het dak en de omvang van de installatie. U kunt bij deze kosten rekenen op bedragen tussen de 2000 en 4000 euro. Wanneer u voornamelijk een eenvoudige klus heeft met een standaard omvang blijven de kosten laag. Wanneer u een dak heeft met meerdere vlakken, hellingen en schaduwproblemen, rekent u de hogere bedragen in de verwachte kosten.
De bekabeling en ander materiaal
Naast de zonnepanelen, omvormer en montagesysteem is er ook extra bekabeling en materiaal nodig om alles te verbinden. De kabels zijn nodig om de energie in te vervoeren. Daarnaast bestaan de benodigdheden uit connectoren, aardlekschakelaars en in sommige gevallen ook nog de isolatie en versterking van het dak. Wanneer u alle benodigdheden samenneemt en de bedragen opzoekt, komt u uit op bedragen tussen de 300 en 600 euro. Ook hierbij is het uiteindelijke bedrag afhankelijk van de omvang en complexiteit.
Vraag uw offerte aan
Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.