CIS zonnepanelen

CIS zonnepanelen

CIS betekent "Copper, Indium, Selenium" en is een type dunne film zonnepaneel. Dit is een milieuvriendelijk alternatief voor de bekende en standaard mono- en polykristallijne zonnepanelen en het wordt steeds vaker gebruikt. Niet alleen vanwege het milieuvriendelijke aspect zijn deze zonnepanelen tegenwoordig populair, maar ook door de esthetische uitstraling en goede prestaties bij weinig directe lichtinval. Wat zijn belangrijke eigenschappen van CIS zonnepanelen en hoe verschillen deze panelen van andere soorten zonnepanelen?

 

Wat zijn belangrijke eigenschappen van CIS zonnepanelen?

Wat is een CIS zonnepaneel? Dit is dus een type dunne film zonnepaneel met een aantal unieke eigenschappen op het gebied van ontwerp, werking en uiterlijk. Hieronder gaan we in op deze eigenschappen.

 

Lager rendement

Indien u zo veel mogelijk opbrengst per Wattpiek aan zonne-energie uit uw zonnepanelen wilt halen, presteren CIS zonnepanelen beter dan de meest gangbare soorten panelen. Aan de andere kant kunt u met dit type panelen wel minder opbrengst uit uw dakoppervlakte halen, omdat u voor dezelfde opbrengst van uw zonnepanelen ongeveer 20 procent meer dakoppervlakte nodig heeft dan de meest gangbare zonnepanelen.

 

Prestaties bij een extreem klimaat

Een andere belangrijke eigenschap van CIS zonnepanelen is dat ze minder temperatuurgevoelig zijn en beter bestand zijn tegen hoge temperaturen. Op zonnige dagen behalen deze panelen dus een hoger rendement, van wel 2 tot 7 procent. Ook bij locaties met veel diffuus licht presteren de panelen goed, waardoor vermogensverliezen worden tegengegaan op locaties met een extreem klimaat.

 

Egaal zwart

Dunne film zonnepanelen staan bekend om de donkere, zwarte kleur, die vaak een belangrijke rol speelt bij de aanschaf ervan. Doordat het frame ook in zwart is uitgevoerd, ontstaat er een mooi geheel op het oppervlak van een CIS zonnepaneel, zonder dat de randen geaccentueerd zijn. Hierdoor lijken de panelen het meest op monokristallijne zonnepanelen, ook wel "all blacks" genoemd, die eveneens voorzien zijn van een zwart frame.

 

Kleiner formaat

Verder zijn CIS zonnepanelen over het algemeen kleiner van formaat dan standaard zonnepanelen, meestal rond de 125 bij 100 centimeter. Om dezelfde capaciteit te behalen als de gangbare kristallijne zonnepanelen moeten er dus meer CIS panelen geplaatst worden op een dak, waardoor de kosten ook hoger uitkomen.

 

Hoge schaduwtolerantie

Verder hebben CIS zonnepanelen een hogere schaduwtolerantie, wat betekent dat de panelen minder gevoelig zijn voor gedeeltelijke schaduw. Doordat de panelen uit smalle reepjes cellen bestaan die in serie staan met één bypassdiode, neemt de opbrengst naar rato af van het bedekte oppervlak. Dit werkt anders bij andere typen zonnepanelen, die meestal uit vierkante cellen bestaan, die weer met meerdere bypassdiodes in serie met elkaar verbonden zijn. Als een paar cellen dan afgedekt worden door schaduw, neemt de opbrengst ook gelijk significant af.

Milieuvriendelijk

Ten slotte is het milieuvriendelijke aspect belangrijk. Bij het productieproces van CIS zonnepanelen wordt ongeveer 70 procent minder energie gebruikt dan bij kristallijne zonnepanelen. Bovendien zijn CIS zonnepanelen binnen ongeveer 9 maanden CO2-neutraal, terwijl dit pas na 24 maanden zo is bij kristallijne panelen. Voor de vervaardiging van CIS zonnepanelen zijn tevens minder schaarse grondstoffen nodig.

 

Verschillen CIS en CIGS zonnepanelen

Op het gebied van dunne film zonnepanelen zijn er naast CIS panelen ook CIGS panelen. Tussen deze soorten zitten veel overeenkomsten, maar ook een aantal verschillen. CIGS staat namelijk voor "Copper, Indium, Gallium, Selenium" en deze zonnepanelen bevatten dus het element gallium. Door dit element toe te voegen, wordt het Aurora-effect voorkomen. Door dit effect is een licht troebel effect op de zonnepanelen zichtbaar en kunnen de panelen dof uitslaan. Als gevolg hiervan worden de prestaties van de panelen negatief beïnvloed. Bij CIS zonnepanelen wordt als alternatief van gallium zink gebruik.

Verder wordt de giftige stof cadmiumsulfide gebruikt bij CIGS zonnepanelen, terwijl bij CIS zonnepanelen in plaats daarvan het niet-giftige zinkoxide gebruikt wordt. Een ander verschil tussen deze soorten dunne film zonnepanelen is dat CIGS panelen enkel geïsoleerd zijn en daarom geaard moeten worden naar de omvormer. Zo wordt een snelle degradatie van de panelen voorkomen. Daarentegen zijn CIS panelen dubbel geïsoleerd, wat betekent dat ze geen aarding nodig hebben. Een ander verschil is nog dat CIGS zonnepanelen vaak iets donkerder zijn dan de CIS variant, hoewel beide altijd een donkere, zwarte uitvoering hebben.

 

Verschillen CIS en kristallijne zonnepanelen

CIS zonnepanelen verschillen ook op een aantal gebieden van de gangbare mono- en polykristallijne zonnepanelen:

 

  • Materiaalgebruik: Het grootste verschil tussen deze soorten is op het gebied van materiaal. Bij de productie van kristallijne zonnepanelen wordt namelijk silicium gebruikt, terwijl CIS dunne film zonnepanelen van indium en selenide gemaakt worden, waar vervolgens een laag glas op geplaatst wordt.

 

  • Zonnecellen: Verder bestaan kristallijne panelen uit individuele, kleine zonnecellen die aan elkaar verbonden zijn via een stroomdraad. Aan de andere kant bestaan dunne film zonnepanelen uit een egale laag waar doorheen stroomdraden lopen.

 

  • Levensduur: De levensduur van dunne film zonnepanelen is doorgaans 10 tot 25 jaar, terwijl dit bij kristallijne zonnepanelen wel 30 jaar kan zijn. Zodoende gaan dunne film panelen minder lang mee.

 

  • Kosten: De marktprijs van dunne film zonnepanelen is lager dan van kristallijne zonnepanelen, waardoor ze goedkoper zijn. Dit komt doordat er minder halfgeleidend materiaal wordt gebruikt bij de productie ervan.

 

  • Vermogen: CIS zonnepanelen hebben echter wel een lager vermogen aan Wattpiek per vierkante meter dan de kristallijne alternatieven. Dit komt doordat de panelen ook bij een lagere lichtintensiteit toch een goede stroomproductie kunnen behalen.

 

  • Rendement: Over het algemeen is het rendement van deze zonnepanelen ook lager dan bij kristallijne zonnepanelen, hoewel ze nog steeds aardig wat energie opleveren voor hun formaat. Overigens is het rendement dus wel weer hoger bij locaties met een extreem klimaat en hoge temperaturen.

 

  • Flexibiliteit: Dunne film zonnepanelen zijn een stuk flexibeler dan kristallijne panelen en daardoor breder inzetbaar. Door hun lichte gewicht kunnen ze bijvoorbeeld op carports geplaatst worden. Daarnaast zijn ze buigzaam en zodoende geschikt voor gebogen oppervlakken.

 

  • Direct zonlicht: Daarnaast is er een verschil in hoe de panelen omgaan met zonlicht. Als uw dak op het zuiden ligt en er weinig schaduw op uw zonnepanelen terechtkomt, werken kristallijne zonnepanelen goed. Echter, als uw dak niet op het zuiden gericht is en er elementen zijn die voor schaduw op uw dak zorgen, kunt u beter kiezen voor CIS zonnepanelen. Ook zonder direct zonlicht kunnen deze panelen namelijk een hoge stroomopbrengst realiseren.

 

Zonnepanelen kopen bij Mitchell van der Meij

Bij Mitchell van der Meij staan we altijd klaar voor al uw vragen en opmerkingen over zonnepanelen, die onze experts graag voor u beantwoorden. Bij ons kunt u namelijk terecht voor onafhankelijk informatie over de kosten van het plaatsen van zonnepanelen, waarbij we de opties aan u voorleggen en een vrijblijvende offerte op maat maken voor u. Wij leveren zowel particuliere als zakelijke zonnepanelen, waarbij onze professionele installateurs van zonnepanelen een kwalitatieve installatie voor u realiseren die helemaal op uw wensen en behoeften is afgestemd.

Bovendien werken wij alleen met ons eigen personeel en hebben we meer dan 10 jaar ervaring in het aanleggen van zonnepaneleninstallaties. Hierdoor hebben we veel kennis en ervaring van zonnepanelen en kunnen we voor u een optimale zonnepaneleninstallatie realiseren.

Vraag uw offerte aan

Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.