CIGS

CIGS

CIGS staat voor "Copper, Indium, Gallium, Selenium" en is een type dunne film zonnepaneel. Een CIGS zonnepaneel bestaat uit slechts één zonnecel in plaats van meerdere zonnecellen, wat zorgt voor een specifieke werking, een mooi zwart geheel en een positieve impact op het milieu. Hoe zit het precies met CIGS zonnepanelen en wat zijn de voordelen en nadelen ten opzichte van andere soorten zonnepanelen?

 

Wat is een dunne film zonnepaneel?

Een dunne film zonnepaneel valt bijna niet op op een dakoppervlak. Dit komt doordat ze van een dun fotovoltaïsch materiaal gemaakt worden, waar een dun laagje glas op geplaatst wordt. De zonnecellen op dunne film zonnepanelen bevatten bovendien geen kristallen zoals de mono- en polykristallijne zonnepanelen, maar een poeder. Dit maakt de zonnepanelen flexibel en buigzaam en ook geschikt voor gebogen oppervlakken. Zodoende zijn dunne film zonnepanelen erg veelzijdig.

Deze soort zonnepanelen worden ook wel amorfe zonnepanelen genoemd en hebben niet het hoogste vermogen en rendement, en daardoor ook niet de hoogste opbrengst ten opzichte van andere typen zonnepanelen. Desalniettemin levert zo'n dun zonnepaneel wel vrij veel energie op.

 

Levensduur

De levensduur van een dunne film zonnepaneel is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de omgevingsomstandigheden en de kwaliteit van het paneel. Over het algemeen bedraagt de levensduur 10 tot 25 jaar. Een dunne film zonnepaneel heeft dus een minder lange levensduur dan standaard kristallijne zonnepanelen, die tot wel 30 jaar mee kunnen gaan.

 

Wat is het verschil tussen dunne film en kristallijne zonnepanelen?

Mono- en polykristallijne zonnepanelen zijn de bekendste soorten zonnepanelen. Het grootste verschil tussen kristallijne en dunne film zonnepanelen is het materiaal dat bij de productie gebruikt wordt. Kristallijne zonnepanelen worden namelijk van silicium gemaakt, wat een mineraal uit kwartszand is, terwijl dunne film zonnepanelen gemaakt worden van indium en selenide. Daarnaast bestaan kristallijne zonnepanelen uit meerdere kleine zonnecellen, meestal 60 per paneel, die door middel van een stroomdraad verbonden zijn aan elkaar. Daarentegen bestaan dunne film zonnepanelen uit een egale laag met daar doorheen stroomdraden.

 

CIGS vs. CIS: Wat zijn de verschillen?

Op het gebied van dunne film zonnepanelen zijn er grofweg twee soorten, CIGS en CIS zonnepanelen, waarbij de laatste staat voor "Copper, Indium, Selenium". Het verschil tussen deze soorten zit in het element gallium, dat wel bij CIGS, maar niet bij CIS zonnepanelen aanwezig is. Dit zorgt ervoor dat bij CIGS zonnepanelen het Aurora effect niet voorkomt, oftewel dat zonnepanelen dof uit kunnen slaan. Aan de andere kant wordt er bij CIGS zonnepanelen wel cadmiumsulfide gebruikt, dat een giftig metaal is. Als alternatief hiervan wordt het niet-giftige zinkoxide gebruikt bij CIS zonnepanelen.

Wat zijn dan de beste zonnepanelen binnen dunne film zonnepanelen? Bij het maken van de keuze tussen CIS of CIGS is het belangrijk om een aantal zaken mee te nemen, zoals de prestaties van de zonnepanelen, of de panelen extra geaard moeten worden, wat veel installateurs niet doen, en of de panelen aangesloten kunnen worden op een efficiënte trafoloze (TL) omvormer.

 

Aarding aanbevolen

CIGS zonnepanelen zijn enkel geïsoleerde zonnepanelen en moeten daarom geaard worden naar de omvormer. Op deze manier wordt een snellere degradatie van zonnepanelen voorkomen. CIS panelen zijn daarentegen dubbel geïsoleerd en hebben dus geen aarding nodig.

 

Mooi zwart

Esthetisch gezien zijn CIGS zonnepanelen uiterst stijlvol door de mooie zwarte uitstraling. Ze hebben een egale, diepzwarte kleur en blijven mooi zwart over tijd, zelfs na een jarenlange werking.

 

Milieu en recycling

Een andere belangrijke eigenschap van CIGS zonnepanelen is het milieuvoordeel. Deze zonnepanelen produceren namelijk een stuk minder CO2 per kWh. Bovendien worden de zonnepanelen geproduceerd van waardevolle metalen, waardoor het mogelijk is om de zonnepanelen te recyclen. Ongeveer 85 procent van het indium en 100 procent van het zilver dat gebruikt wordt, kan teruggewonnen worden door middel van recycling.

 

Wat zijn de voor- en nadelen van CIGS?

CIGS zonnepanelen hebben diverse voor- en nadelen ten opzichte van andere soorten zonnepanelen. De volgende voordelen horen bij dit type dunne film zonnepaneel:

 

  • Hoge conversie-efficiëntie: CIGS zonnepanelen hebben een enorm hoog conversierendement van ongeveer 23 procent. Dit ligt boven het gemiddelde.

 

  • Concurrerende productiekosten: Dankzij hun ontwerp hebben deze zonnepanelen concurrerende productiekosten, oftewel er zijn minder materialen nodig om de zonnecellen te maken.

 

  • Superieure esthetiek: Verder zijn de zonnepanelen van een dun en licht ontwerp voorzien, waardoor ze een mooie, egale uitstraling hebben.

 

  • Veelzijdig ontwerp: Bovendien passen ze zich aan vreemde vormen aan en zijn ze licht van gewicht, waardoor ze heel veelzijdig zijn qua toepassingen.

 

  • Lage ecologische voetafdruk: CIGS zonnepanelen produceren een stuk minder CO2 per kWh, waardoor de ecologische voetafdruk in de buurt komt van die van windenergie.

 

  • Betere prestaties: Dankzij het grote aanpassingsvermogen presteren CIGS zonnepanelen beter op locaties met hoge temperaturen en diffuus licht. Dit gaat vermogensverliezen op locaties met een extreem klimaat tegen.

 

  • Recycling mogelijk: Ten slotte kunnen CIGS gerecycled worden, waarbij veel van de metalen teruggewonnen kunnen worden. Dit zorgt voor minder vervuiling en bevordert circulariteit.

Aan de andere kant zitten er ook nadelen aan de keuze voor CIGS zonnepanelen. Ten eerste vereist de productie van deze zonnepanelen een zeldzaam metaal, namelijk indium. Hoewel dit metaal gerecycled kan worden, zorgt het ervoor dat de zonnepanelen duurder zijn dan andere soorten. Daarnaast kunnen CIGS zonnepanelen sterk beïnvloed worden door waterdamp, waardoor natriummigratie in de cel wordt veroorzaakt en de afbraak van zonnecellen wordt verhoogd. Daarom wordt het afgeraden om dit type zonnepanelen te gebruiken in gebieden met intens zonlicht en een hoge luchtvochtigheid.

 

Zonnepanelen kopen bij Mitchell van der Meij

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor CIGS zonnepanelen of andere soorten zonnepanelen? Vraag dan een vrijblijvende zonnepanelen offerte aan bij ons van Mitchell van der Meij en wij maken een aanbod op maat voor u. U kunt bij ons namelijk terecht voor zonnepanelen kopen van allerlei grootten, typen en hoeveelheden. Met onze jarenlange expertise op dit gebied helpen wij u met allerlei soorten klussen tegen een scherpe prijs en leveren wij een hoge kwaliteit en professionele installatie die nog vele jaren mee kan gaan.

Vraag uw offerte aan

Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.