Man met zonnepanelen op het dak

BTW aangifte zonnepanelen

BTW Terugvorderen

Terugverdienen Zonepanelen, uw zonnepanelen Specialist

 

Bent u in het bezit van zonnepanelen of van plan om binnenkort zonnepanelen te kopen? Dan kan het zo zijn dat u btw kunt terugvragen via een btw-aangifte voor zonnepanelen, ook wel btw terugvorderen genoemd. Aan de andere kant zijn er ook gevallen waarin eigenaren van zonnepanelen btw moeten betalen. Wij lichten uit hoe zonnepanelen en belasting samengaan en welke regels op u van toepassing zijn.

 

Wanneer kan ik btw terugvragen voor zonnepanelen?

Vanaf 1 januari 2023 geldt er een btw-tarief van 0 procent op zonnepanelen als deze geleverd en geïnstalleerd worden op of bij een woning. Als particulier betaalt u dan dus geen btw voor zonnepanelen op of bij uw woning, wat eveneens betekent dat u geen btw kunt terugvragen voor uw zonnepanelen in een aangifte btw zonnepanelen. Deze regeling geldt voor particulieren die zonnepanelen hebben met een maximaal opwekvermogen van 15.000 Wattpiek.

Voor ondernemers gelden andere regels, waarbij ondernemers met zakelijke zonnepanelen zonder btw-identificatienummer, maar met een jaaromzet van meer dan €1.800 moeten en een opwekvermogen van hoger dan 15.000 Wattpiek wel btw afdragen over hun zonnepanelen. Daarnaast moeten zzp'ers en mensen met een eenmanszaak btw betalen over de energie die zij terugleveren aan hun energiemaatschappij.

 

Zonnepanelen met 21 procent btw kopen

Er zijn echter ook situaties waarin u wel zonnepanelen met 21 procent btw koopt of hebt gekocht, namelijk indien:

 

  • u de factuur voor de zonnepanelen voor 1 januari 2023 hebt ontvangen;

 

  • u zonnepanelen met meerdere functies aanschaft, zoals zonnepanelen in ramen, zonnecollectoren of PVT-systemen;

 

  • u geïntegreerde zonnepanelen koopt op een nieuwbouwwoning;

 

  • de zonnepanelen niet bij of op uw woning, maar op een bedrijfspand worden geïnstalleerd.

Als u zonnepanelen hebt gekocht met 21 procent btw kunt u dit geheel of gedeeltelijk terugvragen wanneer u aan een aantal voorwaarden voldoet. Uw naam moet bijvoorbeeld op het energiecontract en de factuur van de zonnepanelen staan, waarnaast u stroom opwekt en een deel hiervan teruglevert aan uw energiebedrijf. Verder dient u (nog) niet mee te doen aan de kleineondernemersregeling (KOR).

 

Wanneer moet ik btw betalen voor zonnepanelen?

De stroom die u opwekt met uw zonnepanelen gebruikt u waarschijnlijk voor het grootste deel zelf, maar wat u niet gebruikt, levert u terug aan uw energieleverancier. Hier krijgt u een vergoeding voor waar btw bij inbegrepen zit. In sommige gevallen moet u aan de Belastingdienst btw voor zonnepanelen afdragen, wat de btw is die u krijgt van uw energieleverancier over de teruggeleverde energie. In de meeste gevallen hoeft u niet te betalen, behalve als uw opwekvermogen hoger is dan 15.000 Wattpiek en uw jaaromzet als ondernemer boven de €1.800 uitkomt. Ook als u een btw-identificatienummer hebt en een jaaromzet van meer dan €20.000 dient u btw te betalen over uw zonnepanelen.

 

Hoe werkt btw terugvorderen of afdragen?

Aangifte doen voor uw zonnepanelen, en dus btw terugvorderen of afdragen, gaat volgens drie stappen.

  1. Formulier Opgaaf zonnepaneelhouders invullen

Allereerst moet u het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders invullen en naar de Belastingdienst opsturen binnen zes maanden na het jaar waarin u zonnepanelen hebt aangeschaft. Zo meldt u zichzelf aan als btw-ondernemer, ook als u zonnepanelen als particulier hebt. In dit formulier vult u de factuurdatum van uw zonnepanelen in en geeft u aan of u meedoet aan de KOR, waar de meeste particulieren voor kiezen en waardoor u vrijstelling hebt voor de btw. Na het invullen van het formulier ontvangt u de brief Vaststelling belastingplicht.

 

  1. Rekeningnummer doorgeven

Vervolgens geeft u uw rekeningnummer door voor zonnepanelen btw bij de Belastingdienst, wat u in Mijn Belastingdienst kunt doen.

 

  1. Btw-aangifte invullen

Ten slotte kunt u uw zonnepanelen aangifte voor btw doen in Mijn Belastingdienst via Omzetbelasting, die al voor u wordt klaargezet. Als u zzp'er bent of een eenmanszaak hebt, kunt u de af te dragen btw optellen bij uw gewone omzet, en de terug te vragen btw optellen bij uw zakelijke voorbelasting. Krijgt u btw terug? Dan krijgt u een teruggaafbeschikking met het terug te krijgen bedrag, dat binnen tien werkdagen op uw rekening staat.

Heeft u nog vragen of is er nog iets onduidelijk over zonnepanelen btw-aangifte? Vraag ons om onafhankelijk advies over zonnepanelen en wij beantwoorden al uw vragen. Tevens helpen we u zo om voor u de aanschaf van zonnepanelen rendabel te maken met een op maat gemaakt voorstel.