Boete zelf airco installeren

Is er een boete voor zelf een airco installeren?

Wilt u zelf zonnepanelen of een airco plaatsen? Heeft u er wel eens over nagedacht of er een boete is voor zelf een airco installeren? Of welke gevolgen het kan hebben als u de zonnepanelen zelf installeert in plaats van een professional inschakelen voor de werkzaamheden. Voordat u begint met de plaatsing, kunt u alle kennis verzamelen. Zo bent u op ieder scenario voorbereid en staat u op een later moment niet meer voor verrassingen. Onderstaande informatie zet de belangrijkste zaken voor u op een rij, zodat u de beste keuze kunt maken voor uw huishouden.

 

Belangrijke factoren tijdens de zoektocht

Een airco plaatsen doet u voornamelijk voor het koelen van uw woning in de zomermaanden. Sommige modellen kunnen het huis ook verwarmen. Naarmate u de airconditioning langer aan heeft staan, geeft het ook een hogere energierekening. U wilt de rekening het liefste zo laag mogelijk houden. Zonnepanelen kopen is dan de beste keuze. U wekt u eigen energie op en kunt een groot deel of zelfs het volledige verbruik dekken. U merkt al snel dat de rekening lager is en u veel geld kunt besparen. Mits de zonnepanelen op de juiste manier zijn geïnstalleerd uiteraard. En u geen boetes ontvangt doordat u de verkeerde keuzes heeft gemaakt.

 

Is er een boete voor de airco zelf installeren?

Een airco zelf installeren is niet volledig mogelijk. De airco aansluiten, wat wil zeggen de onderdelen aan elkaar koppelen en de stekker in het stopcontact steken, zijn mogelijk. Alleen mag u de airco niet gebruiken voordat deze voor ingebruikname geïnstalleerd is door een professional. Voor deze installatie is namelijk ook een F-gassen gecertificeerde monteur nodig. Mocht u deze niet gebruiken en er volgt een controle, dan kunt u een boete voor zelf de airco installeren verwachten.

 

Zelf installeren van de zonnepanelen

Maar hoe zit dat dan met zonnepanelen? De zonnepanelen zijn steeds populairder geworden. Dit komt mede doordat veel mensen duurzame energie willen gebruiken. Fossiele brandstoffen stoten veel broeikasgassen uit en kunnen na verloop van tijd opraken. De zon verdwijnt echter niet. U bent daarom verzekerd van een energiebron die uw huishouden voor heel wat jaren van energie zou kunnen voorzien. Maar dan moeten de zonnepanelen wel op de juiste manier geïnstalleerd zijn, zodat u daadwerkelijk zonne energie gebruikt en niet meer afhankelijk bent van het elektriciteitsnet.

Het zelf installeren van zonnepanelen is mogelijk. Als u een beetje handig bent, kunt u het dak op om de installatie te plaatsen. De zonnepanelen inclusief installatie zijn wel zwaar. Hier dient u rekening mee te houden tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden. Maar is er dan nog voor zonnepanelen een boete als u deze direct in gebruik neemt? Net als bij andere elektrische installaties moet de installatie voor ingebruikname gekeurd zijn door een gecertificeerde professional. Mocht u de panelen dus zelf installeren en direct gebruiken, kan het op een later moment problemen opleveren.

 

Zo kunt u zonnepanelen plaatsen

Zodra u zonnepanelen wilt kopen, is het goed om te weten welke stappen u hier allemaal voor doorloopt. U wilt immers niets over het hoofd zien, zodat u alleen maar profiteert van de voordelen. De eerste stap is rondkijken bij professionals. Zo ziet u wat deze installateurs u te bieden hebben en welke kosten eraan verbonden zitten. Door meerdere offertes op te vragen, voorkomt u dat u niet de juiste prijs-kwaliteitverhouding ontvangt. Ook kunt u aan de hand van de offertes onafhankelijk advies over zonnepanelen opvragen. U bent hiermee overal op voorbereid.

Nadat u de offertes met elkaar vergeleken heeft, kunt u contact opnemen met de installateur. Tijdens dit gesprek stelt u nog een aantal vragen en kunt u een afspraak inplannen voor een plaatsbezoek. Dit bezoek brengt alle gegevens in kaart, zoals uw energieverbruik, de behoeften en de staat en oriëntatie van het dak. Aan de hand van deze gegevens is een legplan ontwikkeld. Hierop staat hoeveel zonnepanelen, welke afmetingen en welk vermogen er nodig zijn voor uw woning. U heeft dus een volledig plan klaarliggen, nog voordat u een definitieve keuze heeft gemaakt.

De plaatsing van de zonnepanelen begint pas als u volledig akkoord gaat met de offerte. Na het plaatsbezoek heeft u nog tijd om erover na te denken. Gaat u akkoord? Dan wordt een datum afgesproken voor de plaatsing. Maar hoe lang duurt zonnepanelen plaatsen dan? Dit is afhankelijk van de extra werkzaamheden die erbij komen kijken. Als het dak goed is, kan alles binnen een dag klaar zijn. De installateur plaatst de draagconstructie, waarna de panelen erop komen te liggen. Ook installeert de professional de omvormer en een thuisbatterij als u hiervoor gekozen heeft. Pas als alles gemonteerd is, wordt de installatie op het elektriciteitsnet aangesloten. Mochten er eventuele aanpassingen aan het net nodig zijn, zal de monteur hiermee aan de slag gaan.

 

De belangrijkste factoren voor de plaatsing

De zonnepanelen plaatsen is geen eenvoudige klus. U moet met veel dingen rekening houden, zodat u de installatie direct kunt gebruiken. Denk aan: waar de zonnepanelen plaatsen, de hellingsgraad en de schaduwval die u heeft in de tuin. De oriëntatie is een van de belangrijkste factoren. De daken die op het zuiden gericht zijn, zullen automatisch de grootste opbrengst hebben. Als uw dak niet op het zuiden gericht is, hoeft dit geen probleem te zijn. Alleen daken die op het noorden gericht zijn, zijn niet geschikt voor de plaatsing van panelen.

De hellingsgraad maakt een wereld van verschil voor de opbrengst. Een dak met een hellingsgraad tussen de 30 en 35 graden levert u de grootste opbrengst op. De meeste daken zijn tussen de 15 en 55 graden. Het rendement is in dit geval voldoende om het rendement te behalen. Een plat dak heeft een aparte structuur nodig om de zonnepanelen te plaatsen. Ook kan er in dit geval naar een andere grootte van de installatie gekeken worden. Zo ook het vermogen van de panelen zelf. Een professional kan u helpen door onafhankelijk advies over zonnepanelen te geven die aangepast zijn aan uw situatie.

Een laatste factor om rekening mee te houden is de schaduwval. De schaduw ontstaat door obstakels in en rondom de woning. Bomen in uw eigen tuin of bij de buren en een dakkapel zijn hier een goed voorbeeld van. Mochten er veel obstakels in de omgeving zijn, kunt u ervoor kiezen om deze weg te halen. Ook kunt u de plaatsing van de zonnepanelen veranderen. Een installateur kan samen met u kijken naar de beste plaatsing en eventuele oplossingen voor de schaduwval die u bij uw woning heeft.

 

Een vrijstelling van vergunningen is mogelijk

Vaak zijn er ook vergunningen om rekening mee te houden. Het gaat immers om een verandering aan het straatbeeld, zoals ook met een dakkapel. Toch heeft u bij het plaatsen van zonnepanelen geen vergunning nodig om de werkzaamheden uit te voeren. Hiervoor hoeft u alleen aan een aantal voorwaarden te voldoen. Als de zonnepanelen op een schuin dak geplaatst zijn en de panelen de helling van het dak volgen hoeft u bijvoorbeeld geen vergunning aan te vragen. Ook op een plat dak is geen vergunning nodig, mits de installatie niet hoger dan 1 meter boven het dak uitsteekt. Indien u niet zeker bent van een vergunningsaanvraag, kunt u altijd adviezen inwinnen bij de gemeente.

 

Hier kunt u de zonnepanelen plaatsen

Er zijn verschillende plaatsen waar u nieuwe zonnepanelen kunt plaatsen. De eerste plaats is uiteraard op het dak. Dit is de meest voorkomende variant en kan u helpen om zo veel mogelijk daglicht op te vangen. Een andere mogelijkheid is op de grond. Hiervoor kiezen veel mensen als het dak niet geschikt blijkt te zijn. In dit geval is er een constructie op de grond geplaatst, waarop de panelen komen. Houdt er wel rekening mee dat u in dit geval een vergunning nodig heeft. Vooraf moet u daarom uw gemeente contacteren.

Heeft u een bijgebouw? Dan kunt u deze ook gebruiken voor het plaatsen van zonnepanelen. Een garage, tuinhuis of ander klein bijgebouw helpt u om toch energie op te wekken, zelfs als de panelen niet op het dak van uw woning passen. U hoeft hiermee ook geen grote veranderingen aan te brengen aan het huis, maar kunt vaak direct overgaan tot het plaatsen van de installatie. Als u vaak onderweg bent en uw caravan of camper van elektriciteit wilt voorzien, behoren deze ook tot de mogelijkheden voor de plaatsing. Let er hierbij op dat u het juiste vermogen aanschaft en alles zo stevig mogelijk installeert om problemen te voorkomen.

 

Dit heeft u allemaal nodig

De zonnepanelen met gereedschap vastzetten is niet het enige waar u aan moet denken. U moet namelijk goed kijken welke onderdelen u aanschaft. Uiteraard zijn er in eerste instantie de zonnepanelen. Met verschillende soorten om uit te kiezen kunt u het helemaal aan uw huishouden aanpassen. Ook moet u een draagstructuur aanschaffen. Hierop kunt u de panelen eenvoudig installeren en heeft de wind de kans om de panelen vanaf de onderkant af te koelen.

Bij de zonnepanelen gereedschap moet u ook denken aan de bevestigingsmaterialen en het specifieke gereedschap waarmee u deze vastzet. Een boormachine, ladder, sleutels en tangen zijn benodigd om de bevestigingsmaterialen vast te zetten. Het is afhankelijk van de constructie waar u voor gekozen heeft welke u moet gebruiken. Tevens kijkt u naar de omvormer en de bekabeling waarmee alles aan elkaar is gekoppeld. De omvormer zet de gelijkstroom na de opwekking om in de wisselstroom waarop de huishoudelijke apparaten werken. De bekabeling zorgt dat alles op het elektriciteitsnet kan worden aangesloten. Let er wel op dat er een extra groep in de meterkast komt. Zo is er geen overbelasting van de meterkast.

 

Zonnepanelen plaatsen: alle kosten op een rij

De zonnepanelen brengen kosten met zich mee. Als eerste zijn er de prijzen per paneel, maar ook voor het installeren en de eventuele extra aanpassingen aan uw woning. Gemiddeld kosten zonnepanelen tussen de 4100 en 14.500 euro. Dit is exclusief de btw die professionals regelen. Wat u precies betaalt voor uw installatie hangt af van het type paneel dat u gekozen heeft. Ook het aantal panelen dat u gekozen heeft brengt een verandering in de prijs. U kunt een deel van de kosten drukken door de plaatsing zelf uit te voeren. Dit scheelt immers in de manuren die u anders betaalt. Wel moet u de volledige aansluiting door een professional laten doen. U ontvangt dan geen boete en staat bij eventuele defecten ook niet voor verrassingen.

 

Extra panelen aansluiten op het net

Als u al zonnepanelen heeft, heeft u de mogelijkheid om hier extra zonnepanelen op aan te laten sluiten. Uw huishouden kan veranderen, waardoor het energieverbruik ook verandert. Dan heeft u wellicht de vraag: moet ik extra zonnepanelen aanmelden bij het elektriciteitsnet? Het is aan te raden om ieder extra paneel dat u koopt aan te melden. De extra zonnepanelen aanmelden voorkomt dat u bij een eventuele teruglevering problemen ervaart. Bij verschillende punten kunt u hier informatie over opvragen, zodat u niets over het hoofd ziet. Met de extra panelen kunt u dan nog meer energie opwekken om het energieverbruik te dekken.

 

Letten op de subsidies

Zonnepanelen schaft u voornamelijk aan vanwege de flinke besparing op de energierekening die u hiermee krijgt. U kunt echter vanaf het begin ook al veel besparen. Gemeenten hebben subsidieregelingen beschikbaar gesteld voor mensen die een nieuwe installatie op het dak willen plaatsen. Hiervoor hoeft u alleen maar aan de voorwaarden te voldoen. Zo moet u de subsidie binnen twee maanden na ingebruikname aangevraagd hebben. Ook mag de installatie niet door uzelf geplaatst zijn. Door aan alle voorwaarden te voldoen, kunt u tot wel 40 procent terugverdienen, nog voordat u de eerste energierekening onder ogen heeft gekregen.

Vraag uw offerte aan

Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.