Beste maanden zonnepanelen

Dit zijn de beste maanden voor zonnepanelen

Heeft u net nieuwe zonnepanelen aangeschaft en vraagt u zich nu af wat de beste maanden voor zonnepanelen zijn? Met de panelen wilt u het gehele jaar door stroom op kunnen wekken, zodat u uw huishouden draaiende kunt houden zonder afhankelijk te zijn van het energienetwerk. Het liefst wilt u immers helemaal geen energie afnemen van een energieleverancier. Maar hoe zit dat dan per maand? En hoe kunt u bijvoorbeeld in de winter maanden voor een goede opbrengst van zonnepanelen zorgen? Onderstaande informatie helpt u aan alles wat u moet weten.

 

De opbrengst van zonnepanelen per maand

De beste maanden voor zonnepanelen zijn, zoals u wellicht al verwacht, in de zomer. In de periode april tot en met september wordt ongeveer 70 procent van de stroom opgewekt voor uw woning. De overige 30 procent vindt plaats in de periode oktober tot en met maart. In de winter maanden, december en januari, wordt er vrijwel niets opgewekt. In deze maanden wekt u ongeveer 2 tot 3 procent van de volledige jaaropbrengst met de zonnepanelen op. De opbrengst van zonnepanelen in de winter is daarom vaak niet rendabel te noemen. Toch kan het helpen om uw energieverbruik volledig te dekken en te profiteren van de zonnepanelen.

 

De opbrengst voor een gemiddeld gezin

Om erachter te komen wat de beste maanden voor zonnepanelen zijn, kijkt u naar de zonkracht per maand. De zonkracht op zonnepanelen zorgt namelijk dat het zonlicht opgevangen wordt en wordt omgezet in de energie die u kunt gebruiken in uw woning. Het gaat hierbij voornamelijk om het daglicht op zonnepanelen, omdat in deze uren de zon het sterkst is. De zonnepanelen inclusief installatie wekken hiervoor een bepaald aantal kWh op. Voor een gemiddeld gezin van vier personen is dit ongeveer 4000 kWh op jaarbasis, bij een capaciteit van 4706 Wp. Als u dit getal deelt door 12, heeft u een gemiddelde maandopbrengst van 333kWh. Uiteraard blijft het in de zomer meer dan in de wintermaanden, maar gemiddeld is het voldoende om het energieverbruik te dekken.

Maar hoe zit het dan met de installatie? Wat zijn de beste maanden om zonnepanelen te installeren? U kunt de installatie in iedere maand van het jaar realiseren, mits de weersomstandigheden dit toelaten. Vanaf het moment dat de installatie voltooid is, kunt u beginnen met besparen op uw energierekening. Hoewel dit in de wintermaanden minder is dan in de zomermaanden, kan het u toch al een flinke besparing opleveren. Op jaarbasis brengt het uw energierekening helemaal op 0, mits u voldoende zonnepanelen heeft geplaatst om het energieverbruik te dekken.

 

Kan een zonnepaneel wel stroom opwekken in de winter?

Het lijkt vrijwel onmogelijk om stroom op te wekken in de wintermaanden. Er is immers weinig zonlicht en de maanden zijn koud. Het gaat echter om daglicht op zonnepanelen, van waaruit de cellen hun energie halen. De opbrengst mag dan veel lager liggen dan in de zomermaanden doordat er minder zonuren zijn en er vaak meer schaduwvorming is, toch kan het voldoende zijn om uw huishouden draaiende te houden. Zeker bij een uitgebreide installatie onder de juiste omstandigheden.

 

Zoveel brengt u op bij sneeuw

De zonnepanelen als particulier plaatsen is voornamelijk van belang als u de energierekening zo laag mogelijk wilt houden. Alleen kunt u zich dan afvragen of uw panelen hun werk nog wel kunnen doen bij sneeuwval. De sneeuw dekt de panelen, waardoor ze geen energie op kunnen wekken. Haal de sneeuw echter niet direct weg. In veel gevallen zal de sneeuw binnen een korte tijd al van de panelen glijden doordat de panelen in een bepaalde hellingshoek liggen. Het kan ook snel smelten, vooral als het om een dun laagje gaat. Zodra de sneeuw wegglijdt, zal deze het vuil op de panelen ook direct verwijderen. U hoeft hierdoor zelf geen onderhoud meer uit te voeren!

Daarbij is het niet aan te raden om zelf het dak op te gaan als het gesneeuwd heeft. Het kan erg glad zijn, waardoor er veel veiligheidsrisico’s zijn. Voordat u het weet, ligt u beneden en zijn er ernstigere gevolgen. Daarnaast beschadigt u uw zonnepanelen als u de sneeuw probeert te verwijderen. En wist u dat sneeuw ook goed kan zijn voor het rendement van de panelen? Een dun laagje sneeuw zorgt voor reflectie van de zon, wat de opbrengst kan verhogen. Mocht er te veel sneeuw zijn gevallen en blijft het te lang liggen? Dan kunt u een expert langs laten komen om het benodigde onderhoud uit te voeren.

 

Deze factoren beïnvloeden het rendement

Zowel in de beste maanden voor zonnepanelen als in de winter zijn er een aantal zaken die het rendement van de panelen kunnen beïnvloeden. U moet daarom rekening houden met een aantal factoren als u de panelen gaat plaatsen en in gebruik neemt. Denk bijvoorbeeld aan de hellingshoek en de oriëntatie van de panelen. Onder de juiste hellingshoek en de ligging op het zuiden behaalt u een optimaal rendement. Als uw panelen in een hoek van 30 tot 35 graden liggen, kunt u uw volledige energieverbruik dekken. De zon staat hiermee lager, dus wordt er ook meer zonlicht opgevangen. Bij verstelbare zonnepanelen is het daarom aan te raden om de hellingshoek te veranderen in de wintermaanden.

 

Het onderhoud van uw panelen

Ook het onderhoud maakt een wereld van verschil voor de opbrengst bij uw zonnepanelen. Zowel in de zomermaanden als in de winter is het verstandig om te bekijken welk onderhoud er nodig is. Haal regelmatig vuil weg, zodat de zonsterkte van vandaag voldoende opgenomen kan worden. Ook kunt u tijdens het onderhoud de panelen controleren op eventuele beschadigingen. Mochten er beschadigingen zijn, laat u deze zo snel mogelijk repareren.

 

De temperatuur en de zonuren

Twee laatste factoren die een verschil opleveren zijn de temperatuur en de zonuren. De zonsterkte van vandaag kan geheel anders zijn dan op andere dagen, wat een andere opbrengst oplevert. Bij meer zonuren met een hogere sterkte kunt u een hogere opbrengst verwachten. Alleen kan het ook de temperaturen opdrijven. Bij te hoge temperaturen en een slechte ventilatie werken de zonnepanelen niet meer naar behoren. Let hier dus op als u de panelen gaat plaatsen.

 

Plaats uw zonnepanelen snel

Nu u weet wat de beste maanden voor zonnepanelen zijn, kunt u uw eigen panelen op het dak plaatsen. Door zonnepanelen aan te schaffen die bij uw energieverbruik passen, begint u direct met besparen op de energierekening. De zonnepanelen leveren u alleen nog maar voordelen op en met het juiste onderhoud geniet u iedere maand van de duurzame energie.

Vraag uw offerte aan

Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.