Alternatief voor zonnepanelen

Wat is het beste alternatief voor zonnepanelen?

Wilt u dat uw dak er hetzelfde uit blijft zien en bent u daarom op zoek naar een alternatief voor zonnepanelen? De zonnepanelen geven immers een geheel andere uitstraling aan uw dak en de woning. Een goed alternatief van zonnepanelen is de zonnedakpan. Hoewel deze er geheel anders uitziet, kunt u wel veel overeenkomsten met de panelen verwachten. Maar wat zijn de voor- en nadelen van deze dakpannen? En waar moet u nog rekening mee houden? Na het lezen van onderstaande informatie kunt u bepalen of dit het beste alternatief is.

 

Energie opwekken met een alternatief voor zonnepanelen

Als u voor zonnepanelen een alternatief wilt, komt de zonnedakpan het beste in de buurt. De dakpannen wekken de energie op die door het zonlicht op het dak valt. De dakpan is hiervoor voorzien van kristallijne zonnecellen, net als bij de zonnepanelen die u al op het dak ziet liggen in uw omgeving. Het grootste verschil met de panelen is dat u geen grote installatie op het dak heeft liggen. Mocht u de dakpannen van uw dak willen vervangen en wilt u geen zonnepanelen als particulier aanschaffen, kan de zonnedakpan een optie zijn om over na te denken. Er hoeven dan immers geen extra werkzaamheden plaats te vinden.

 

Een mooiere uitstraling met een zonnedakpan

Een van de grootste redenen voor het kiezen van een zonnedakpan als zonnepaneel alternatief is dat het een geheel andere uitstraling aan de woning geeft. De panelen liggen op een bestaand dak, wat het dak breekt en niet altijd even mooi oogt. De dakpannen zien eruit als normale dakpannen. Hoewel u profiteert van alle voordelen die u ook bij zonnepanelen heeft, geeft het wel een goede uitstraling aan de woning. De zonnecellen vallen nauwelijks op! Juist hiervoor is het aan te raden om dit alternatief voor zonnepanelen in het achterhoofd te houden als u uw woning wilt verduurzamen.

 

De voordelen van het alternatief voor zonnepanelen

Maar wat zijn dan de voordelen van dit alternatief voor zonnepanelen? Een eerste voordeel is dat u hiermee net als met zonnepanelen stroom mee op kunt wekken. De cellen vangen het zonlicht op en zetten deze om in de elektriciteit die u kunt gebruiken voor apparaten in huis of een kantoorpand. De zakelijke zonnepanelen zijn hierdoor niet meer nodig. Ook geeft het de mooie uitstraling die u verwacht van de woning. Ieder gebouw behoudt de esthetiek. Het kan de waarde van de woning wel verhogen doordat u voor een duurzame oplossing gekozen heeft.

Een zonnedakpan is duurzaam. De lange levensduur laat u voor langere tijd genieten van de gewenste uitstraling en het opwekken van uw eigen energie. Iedere dakpan is voorzien van bescherming, waardoor deze bestand is tegen verschillende weersinvloeden. Er is weinig onderhoud nodig om de lange levensduur te behouden. Het installeren van zonnedakpannen kan de waarde van een huis verhogen, omdat het de energie-efficiëntie verbetert en de toekomstige energiekosten kan verlagen. Het trekt potentiële kopers aan als er al verduurzaming is aangebracht in de woning of bij een bedrijfspand.

Dit alternatief voor zonnepanelen is tevens ruimtebesparend. De dakpannen nemen geen extra ruimte in beslag, omdat het als vervanging van de gewone dakpan geldt. Vooral als er weinig ruimte beschikbaar is voor zonnepanelen inclusief installatie kan het aan te raden zijn om voor dit alternatief te kiezen. En uiteraard krijgt u er ook veel financiële voordelen mee. De stroom die u zelf opwekt, maakt u minder afhankelijk van het elektriciteitsnetwerk. Uw energierekening wordt vele malen lager. De besparing kunt u weer gebruiken voor het verduurzamen van de woning. Het alternatief van zonnepanelen is ook te gebruiken in combinatie met de subsidies van de overheid.

 

Een lagere opbrengst dan zonnepanelen

De opbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren. De ligging en hellingshoek van het dak spelen hier bijvoorbeeld een grote rol bij. Ook eventuele schaduwobjecten kunnen de opbrengst veranderen. Bij het alternatief voor zonnepanelen is dit ook het geval. Daarnaast is de opbrengst van deze dakpannen over het algemeen al lager dan bij panelen. Dit komt doordat er een schuine bolling is, waarop men geen zonnecellen kan plaatsen. Ook is er geen ventilatie onder de dakpannen. Bij hoge temperaturen werkt dit de opbrengst tegen.

 

Een duurder alternatief

Als u voor een alternatief voor zonnepanelen kiest, moet u rekening houden met een bepaalde kostenpost. De zonnedakpan is over het algemeen duurder dan het plaatsen van zonnepanelen. Bij een gemiddeld dak komt dit op ongeveer 2,5 keer de prijs van de panelen uit. Dit maakt zonnepanelen voor particulieren vaak een betere optie vanwege de investering. De hogere prijs zorgt ook voor een langere terugverdientijd. In plaats van 7 jaar zoals bij zonnepanelen is het bij de zonnedakpan tussen de 15 en 20 jaar. Dit is dus wel iets om rekening mee te houden voordat u het nieuwe dak plaatst.

 

Zijn er nog andere alternatieven?

Een alternatief voor zonnepanelen is echter niet alleen de zonnedakpan. Er is namelijk nog een geheel ander alternatief om naar te kijken. In dit geval gaat het om dakpanelen. Deze panelen fungeren niet alleen als dakpan, maar ook als zonnepaneel. Een professional kan deze dakpanelen voor u leggen en schroeft ze vast aan de daklatten. Zo hoeft er geen groot frame gemaakt te worden en heeft u toch een uitstraling die u wenst bij uw woning of kantoorpand. Het is een alternatief dat voornamelijk gekozen wordt bij nieuwbouw vanwege de werkzaamheden die erbij komen kijken. Mocht u dus bezig zijn met een nieuwbouwwoning is het aan te raden om hiernaar te kijken.

 

Hoeveel capaciteit heeft u nodig?

Bij zonnepanelen draait het allemaal om het maken van de juiste keuzes. U moet immers uw energieverbruik kunnen dekken. Vooraf zet u daarom uw gemiddelde energieverbruik op papier en kijkt u naar de capaciteit van de panelen of dakpannen. Een professional kan u helpen bij het bepalen van de beste oplossing voor uw gebouw. Ook ontvangt u op basis van de gemaakte keuzes en mogelijke opties een offerte op maat. Pas als u overal mee akkoord gaat, beginnen de werkzaamheden om de energiebronnen op uw dak te plaatsen. Alles wordt voor u geregeld.

 

Snel voor een alternatief kijken?

Wilt u snel zelf zonne energie opwekken met panelen of een alternatief voor zonnepanelen? Vraag dan onafhankelijk advies over zonnepanelen en de alternatieven bij de professional en ontdek wat het beste bij u past. Vanaf het moment dat de panelen of dakpannen op het dak liggen, begint u met het opwekken van uw eigen energie en het besparen op uw energierekening. Wij zorgen ervoor dat u alleen nog maar geniet van de voordelen die met deze energieopwekkers komen kijken.

Vraag uw offerte aan

Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.