Afmetingen Zonnepanelen
Afmetingen zonnepanelen
Zonnepanelen hebben diverse voordelen voor uw woning, zoals het besparen op uw energierekening, de hogere waarde van uw woning en de positieve bijdrage aan het milieu. Echter, hoe groot zijn zonnepanelen precies? Zonnepanelen zijn in verschillende afmetingen te verkrijgen en dit is een bepalende factor voor de uiteindelijke prijs. Daarnaast is dit van invloed op de hoeveelheid zonnepanelen die u kunt laten plaatsen en hoe hoog uw energieopbrengst dus is.
Welke afmetingen van zonnepanelen zijn er?
De afmetingen van zonnepanelen kunnen variëren, hoewel zonnepanelen over het algemeen vaste afmetingen hebben die afhangen van de capaciteit van de panelen. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen standaard, kleine en grote zonnepanelen.
Standaard zonnepanelen
Zonnepanelen hebben standaard een afmeting van 165 bij 99 centimeter. Deze afmeting wordt voor zonnepanelen met een capaciteit van 260 tot 370 Wattpiek (Wp) gehanteerd en zijn het meest voorkomend. De oppervlakte bedraagt dan ongeveer 1,65 vierkante meter. De dikte van een standaard zonnepaneel kan variëren tussen de 3,5 en 5 centimeter. Meestal bestaan standaard zonnepanelen uit 60 zonnecellen die in 6 rijen van 10 cellen verwerkt zijn.
Kleine zonnepanelen
Kleine zonnepanelen worden niet zo vaak meer toegepast, maar hebben vaak een afmeting van 158 bij 81 centimeter of 125 bij 100 centimeter, en een capaciteit van 190 tot 245 Wp. Evenals bij een standaard zonnepaneel zijn kleine zonnepanelen voorzien van 60 zonnecellen, hoewel deze ook kleiner van formaat zijn. Een klein zonnepaneel kan van pas komen bij daken die te klein zijn voor standaard zonnepanelen. Echter, omdat dit formaat minder gemaakt wordt, is de prijs per kWh vaak hoger. Daarom zijn kleine zonnepanelen voor veel daken van huizen niet een efficiënte keuze, maar ze worden daarentegen wel voor andere doeleinden veel gebruikt, zoals op daken van caravans.
Binnen deze categorie vallen ook CIS zonnepanelen en dunnefilm zonnepanelen, die eveneens een kleinere afmeting hebben en meer vierkante zonnepanelen zijn. De afmeting verschilt per fabrikant, maar is meestal ongeveer 126 bij 100 centimeter met een vermogen van 170 tot 250 Wp.
Grote zonnepanelen
Ten slotte zijn er ook grote zonnepanelen, die meestal een afmeting hebben van 195 tot 99 centimeter. Ze zijn dus ongeveer een meter breed, net zoals standaard zonnepanelen, maar wel veel langer, waardoor deze grotere varianten ook een groter vermogen hebben. De capaciteit van zulke grote, smalle zonnepanelen is gelijk aan of groter dan 400 Wp, wat betekent dat deze zonnepanelen meer stroom opwekken. Vanwege de grootte komen ze voornamelijk voor in grootschalige installaties, zoals bij bedrijfspanden.
Ook grote zonnepanelen worden minder vaak gebruikt dan de standaard modellen, omdat ze moeilijker te installeren zijn. Daarom worden ze minder vaak geïnstalleerd bij daken van particuliere huizen. De zonnepanelen zijn voorzien van 72 zonnecellen die in 6 rijen van 12 cellen liggen.
Welke soorten zonnepanelen zijn er?
Er zijn verschillende soorten panelen, met ieder verschillende mogelijke maten van zonnepanelen. De meest voorkomende soorten zijn mono- en polykristallijne zonnepanelen. De eerste soort bestaat uit cellen die van één kristal gemaakt zijn en is daarom uniform gestructureerd. De elektronen kunnen zo makkelijk bewegen, wat leidt tot een hoge stroomopbrengst. Daarentegen bestaan polykristallijne zonnepanelen uit zonnecellen met meerdere kristallen en het zijn blauwe zonnepanelen. Bovendien zijn deze zonnepanelen door de lagere productiekosten ook goedkoper. Beide soorten worden in het standaard en grote formaat geproduceerd en worden daardoor ook veel toegepast. CIS of dunnefilm zonnepanelen zijn kleiner van formaat en hebben daardoor ook een lager rendement.
Afmeting vs. vermogen van zonnepanelen
Bij standaard, kleine en grote zonnepanelen horen verschillende soorten vermogens, waarbij meestal geldt dat grotere zonnepanelen een hoger vermogen hebben. Echter, grotere panelen zijn niet altijd beter, bijvoorbeeld omdat ze lastiger te monteren zijn. Het is daarom verstandiger om te kijken naar het vermogen per vierkante meter dan naar de afmeting van de zonnepanelen.
Om de opbrengst per vierkante meter uit te rekenen, deel het vermogen in Wp van het zonnepaneel door het aantal vierkante meters. Overigens verschilt het vermogen van een zonnepaneel ook nog weleens per leverancier, waardoor de opbrengst van zonnepanelen op een dak vol met standaardpanelen soms zelfs groter is dan een dak vol met grote panelen. Zodoende is het handig om verschillende typen, afmetingen van zonnepanelen en leveranciers met elkaar te vergelijken voor u een keuze maakt met betrekking tot uw installatie voor het opwekken van zonne-energie.
Aantal zonnepanelen op uw dak
Een belangrijke factor om mee te nemen bij het aanschaffen van zonnepanelen en de afmeting van een zonnepaneel is hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen. Gemiddeld gezien neemt een installatie van 12 zonnepanelen met een standaardafmeting bijna 20 vierkante meter in beslag. Let hierbij op de volgende zaken.
Horizontaal of verticaal
Bepaal als eerste of uw zonnepanelen liggend (landscape) of staand (portrait) geplaatst moeten worden. Dit ligt aan de schaduwinval op uw dak en wat er mogelijk is op uw dak. Zodoende kunnen de optimale afmetingen van zonnepanelen voor een plat dak en een schuin dak verschillen.
No-go zone
Voor het plaatsen van zonnepanelen moet er rekening gehouden worden met de no-go zone. Dit is het gebied tussen de zonnepanelen en de dakrand, waar geen zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Deze zone voorkomt dat uw zonnepanelen van het dak afwaaien en bedraagt bij een schuin dak ongeveer 20 centimeter. Bij een plat dak hangt de grootte van deze zone af van de hoogte van uw zonnepanelen.
Hellingshoek
Houd verder ook rekening met de hellingshoek, waarbij 30 tot 35 graden ideaal is voor zonnepanelen. Bij een plat dak wordt altijd een hellende draagstructuur geplaatst. Verder kunnen zonnepanelen het beste naar het zuiden gericht zijn, hoewel een zuidoostelijke en -westelijke oriëntatie meestal ook voor voldoende rendement zorgen.
Schaduwinval
Het is tevens belangrijk om de invloed van schaduw op uw zonnepanelen mee te nemen, omdat dit namelijk voor een lager rendement zorgt. Zorg er daarom voor dat uw zonnepanelen op een plek met weinig schaduw geplaatst worden, waar geen hoge bomen, andere gebouwen of schoorstenen de inval van zonlicht kunnen blokkeren.
Salderingsregeling
Als u meer zonnepanelen laat plaatsen dan u nodig heeft voor uw energievoorziening, kunt u de extra opgewekte energie ook terugleveren aan het energienet volgens de salderingsregeling. Hierdoor kunt u de geleverde energie aan het energienet wegstrepen tegen uw verbruikte energie. Echter, de overheid wil de salderingsregeling wel gaan afbouwen vanaf 2025, waardoor u elk jaar minder stroom mag wegstrepen. Vanaf 2031 mag u waarschijnlijk zelfs helemaal niet meer salderen, waardoor u een lagere vaste vergoeding krijgt per geleverde kWh.
Desalniettemin kunt u nog wel blijven profiteren van uw eigen opgewekte stroom, bijvoorbeeld door dit te gebruiken op het moment dat uw zonnepanelen energie opwekken. Op deze manier gebruikt u zo veel mogelijk van uw eigen stroom, waardoor u minder stroom van het energienet hoeft af te nemen. U kunt tevens overwegen om een thuisbatterij te laten installeren, waardoor u uw opgewekte stroom thuis kunt opslaan.
Wat zijn de prijzen van verschillende zonnepanelen afmetingen?
Gemiddeld kosten zonnepanelen 1,4 tot 2,5 euro per Wp, maar er zijn heel veel factoren die van invloed zijn op de uiteindelijke prijs, zoals het vermogen, merk, aantal en de afmetingen. De volgende prijzen gelden hierbij als richtlijn:
- Standaard zonnepaneel: 200 tot 550 euro per paneel.
- Klein zonnepaneel: 150 tot 300 euro per paneel.
- Groot zonnepaneel: 550 tot 850 euro per paneel.
Dit is wel een ruwe schatting van de prijs, omdat de uiteindelijke kosten voor het plaatsen van zonnepanelen van diverse factoren afhangen. Grote zonnepanelen leveren hierbij meestal meer op, maar hebben ook een hogere prijs. Aan de andere kant is het rendement van kleine zonnepanelen lager en worden deze minder geproduceerd, waardoor u minder opties heeft bij dit formaat.
Offerte voor zonnepanelen bij Mitchell van der Meij
Bent u benieuwd naar de precieze prijs voor uw zonnepanelen project? Vraag dan nu vrijblijvend een gratis offerte bij ons aan. Hierbij kunt u van ons een onafhankelijk advies voor zonnepanelen krijgen en een schets van het kostenplaatje op maat. Zo helpen wij u met het maken van de juiste keuzes voor uw zonnepanelen en kunt u deze klus voor een scherpe prijs bij ons uitbesteden. Wij werken overigens enkel met leveranciers die een hoge kwaliteit panelen leveren en hebben ons eigen professionele personeel. Bovendien hebben wij meer dan 10 jaar ervaring in dit vakgebied, waardoor we u met al uw vragen en projecten kunnen helpen.
Veelgestelde vragen omtrent afmetingen van zonnepanelen
Heeft u nog vragen over de juiste afmeting van zonnepanelen voor uw project? Neem dan eerst een kijkje in de onderstaande veelgestelde vragen en misschien vindt u uw antwoord daar.
Wat is de beste afmeting voor zonnepanelen?
Hoewel grotere zonnepanelen een hogere opbrengst hebben, is groter niet altijd beter, aangezien het vermogen in Wp en de prijs ook meetellen. Voor de ideale keuze voor uw woning is het van belang om naar de prijs per Wp te kijken en het verwachte rendement. Raadpleeg daarnaast een professional.
Wat is het gewicht van een zonnepaneel?
Het gewicht van zonnepanelen hangt net zoals de afmeting van diverse factoren af. In de meeste gevallen weegt een zonnepaneel 20 tot 25 kilo, inclusief het bevestigingsmateriaal. Echter, het gewicht kan verschillen per type zonnepaneel, afmeting en vermogen. Bovendien is een zonnepaneleninstallatie zwaarder op een plat dak, omdat hierbij de frames nog verstevigd moeten worden met ballast. Zodoende is het gewicht bij een schuin dak ongeveer 12 tot 15 kilo per vierkante meter. Bij een plat dak bedraagt dit 25 tot 40 kilo per vierkante meter.
Hoeveel plaats nemen 10 zonnepanelen in op mijn dak?
Voor het plaatsen van 10 zonnepanelen kunt u rekening houden met een oppervlakte van 16,5 vierkante meter op uw dak. Houd daarnaast rekening met een no-go zone van ongeveer 20 centimeter van de dakrand en plekken waar veel schaduw valt. Het vermogen van 10 tot 15 zonnepanelen is gemiddeld 4.000 Wp.
Wat bedragen de afmetingen van een zonnepaneel van 400 Wp?
Een zonnepaneel met 400 Wp is groter dan het standaard formaat en de afmetingen liggen rond de 170 bij 100 centimeter. De lengte kan hierbij tot 2 meter oplopen.
Kan ik verschillende formaten zonnepanelen combineren?
Het wordt afgeraden om verschillende formaten zonnepanelen met elkaar te combineren. Het kleinste zonnepaneel, dat dus het laagste vermogen heeft, bepaalt in dat geval namelijk de totale opbrengst. Dit komt doordat zonnepanelen in serie geplaatst worden. Het is overigens wel mogelijk om ieder paneel apart van een optimizer te voorzien, waardoor de panelen parallel komen te staan. Zo kunnen ze allemaal apart van elkaar een optimaal rendement behalen, maar dit zorgt wel voor een ander uitzicht en gaat gepaard met een hogere prijs.
Hoe weet ik hoeveel zonnepanelen er geplaatst kunnen worden?
Het aantal zonnepanelen dat op uw dak geplaatst kan worden, hangt af van diverse factoren, zoals uw energieverbruik, de ruimte op uw dak, het vermogen van de zonnepanelen, en de richting of oriëntatie van uw dak. Daarom kunt u het beste een offerte aanvragen en advies vragen aan een expert. U kunt zelf wel een ruwe schatting maken door uw totale jaarlijkse energieverbruik te delen door de omrekenfactor 0.85. Stel, uw jaarlijkse verbruik is 3.500 kWh, dan heeft u een installatie nodig die ongeveer 4.100 Wp kan leveren. Dit komt neer op ongeveer 10 tot 15 standaard zonnepanelen.
Vraag uw offerte aan
Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.