Afmeting zonnepaneel 400WP
De afmeting van een zonnepaneel van 400wp: dit moet u weten
Wilt u de grote overstap maken naar zonnepanelen op het dak? Dan is het verstandig om de afmeting van een zonnepaneel van 400wp of een van de andere vermogens goed in de gaten te houden. De afmeting waar u voor kiest, kan namelijk een groot verschil opleveren bij de keuzes die u uiteindelijk moet maken op het gebied van aantal en de extra benodigdheden. Maar wat zijn deze afmetingen van zonnepanelen van 400wp precies? En hoe zorgt u er dan voor dat uw energieverbruik volledig gedekt is met de plaatsing van de panelen op uw dak? Onderstaande informatie helpt u op weg.
Wat zijn zonnepanelen van 400Wp?
Nog voordat we naar de daadwerkelijke afmeting van een zonnepaneel van 400wp kijken, is het goed om te weten wat het precies inhoudt. De term "400Wp" staat voor een piekvermogen van 400 Watt. Dit betekent dat het zonnepaneel onder ideale omstandigheden, met andere woorden direct zonlicht en geen wolken, 400 Watt elektriciteit per uur kan opwekken. Wp (Wattpiek) is de standaardmaatstaf die wordt gebruikt om de capaciteit van zonnepanelen aan te duiden.
De zonnepanelen van 400 wp zijn tegenwoordig een van de meest gekozen opties. Ze worden daarom beschouwd als mogelijkheid voor huishoudens die een hoger vermogen willen behalen, zonder al te veel panelen te hoeven plaatsen. De opbrengst van zonnepanelen is daarom ook voldoende voor zowel residentiële als commerciële gebouwen. Vooral als ruimte en vermogen een grote rol spelen bij het maken van de keuzes voor een nieuwe installatie.
Afmetingen van een 400Wp zonnepaneel
De afmetingen van een zonnepaneel variëren afhankelijk van het merk en het type cellen dat wordt gebruikt. Zo kan het zijn dat de afmeting van een zonnepaneel van 400wp heel anders is dan bij een andere installateur. 400Wp-panelen zijn meestal gebaseerd op monokristallijne zonnecellen. Deze panelen staan bekend om een hoge efficiëntie en de compactheid die ermee gepaard gaat. Monokristallijne panelen zijn doorgaans iets kleiner dan polykristallijne panelen van hetzelfde vermogen, omdat ze efficiënter zijn en minder oppervlakte nodig hebben om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken.
Toch is er een goede richtlijn voor de afmetingen van de panelen. Zo is de gemiddelde lengte van een paneel tussen de 1,7 en 2 meter. De breedte is in de meeste gevallen vastgesteld op 1 tot 1,1 meter en de dikte ligt tussen de 30 en 40 millimeter. Het gewicht van een paneel is gemiddeld tussen de 20 en 25 kilogram. Wat uw gebouw kan dragen, zal daarom een rol spelen bij het plaatsen van de installatie van een 400 wp zonnepaneel.
Aandachtspunten bij de plaatsing van zonnepanelen
Wanneer u 10 zonnepanelen van 400wp inclusief montage wilt hebben, dient u rekening te houden met een aantal factoren. De factoren omtrent uw dak, oriëntatie en draagkracht zijn hier goede voorbeelden van. Het kan nog wel eens verwarring opleveren als u niet precies weet waar u naar moet kijken, zelfs als u een installateur langs laat komen om uw dak te inspecteren en onafhankelijk advies over zonnepanelen te krijgen. Een optimale prestatie van de panelen inclusief de installatie zijn hiermee een stap dichterbij en u bent beter voorbereid op de uiteindelijke investering die u maakt.
Dakoppervlak en ruimteplanning
Bij zonnepanelen kopen, is het cruciaal om te controleren of uw dak voldoende ruimte heeft voor de installatie. Een paneel van 400wp heeft immers een gemiddelde afmeting van 1,7 bij 1 meter en u wilt een bepaald aantal plaatsen om uw energieverbruik te kunnen dekken. Als u 10 panelen nodig heeft, heeft u een dakoppervlak van gemiddeld 17 vierkante meter nodig. Daarnaast is er ruimte nodig voor de installatie waarop de panelen komen te liggen en voor het uitvoeren van onderhoud op de lange termijn.
Wanneer u uw dakoppervlak bekijkt, ziet u ook direct hoeveel oppervlak er daadwerkelijk beschikbaar is voor de panelen. Bij de afmeting van een zonnepaneel van 400wp moet u namelijk ook rekening houden met de schaduw die op het dak valt. Op deze schaduwrijke plekken is het aan te raden geen panelen te leggen, omdat deze vrijwel niets opwekken. Een goede installateur zal daarom ook met u bekijken of er extra werkzaamheden nodig zijn voordat de zonnepanelen op uw dak komen te liggen, zoals het weghalen van objecten die het zonlicht verhinderen.
De oriëntatie en hellingshoek
De oriëntatie van de zonnepanelen is van cruciaal belang voor het opwekken van energie. In Nederland en België is de meest ideale ligging gericht op het zuiden. Met deze oriëntatie wekt u de meeste energie op en is de kans groot dat u uw volledige energierekening kunt dekken. Ook op het westen en oosten kunt u nog voldoende opwekken om uw energierekening zo laag mogelijk te houden.
Daarnaast heeft u te maken met de hellingshoek waarin de zonnepanelen liggen. Een hellingshoek van ongeveer 35 graden is het meest ideaal, vooral met de afmeting van een zonnepaneel van 400wp. Als uw dak deze hellingshoek niet heeft, zijn er montagesystemen beschikbaar die de hoek creëren. Zo plaatst u uw zonnepanelen toch in de meest ideale omstandigheden op uw woning. U kunt een installateur van zonnepanelen vragen wat de beste optie is voor uw woning, voordat de montagewerkzaamheden beginnen.
Daktype en draagkracht
Het type dak dat u heeft, kan ook een grote invloed hebben op de manier waarop de zonnepanelen moeten komen te liggen. De meeste daken zijn hellende daken met dakpannen, leien of metalen platen. Deze daken zijn automatisch geschikt voor de plaatsing. Als u een ander type dak heeft, is het aan te raden om eerst in gesprek te gaan met een professional om de mogelijkheden te bespreken. En onthoudt: Dat uw dak geschikt is voor panelen, betekent niet direct dat u met ieder montagesysteem kunt werken. Soms zijn er extra opties nodig om de panelen stevig en veilig vast te zetten.
Hier speelt ook de draagkracht van het dak een grote rol in. Een enkel zonnepaneel weegt tussen de 20 en 25 kilogram. Dit lijkt licht, maar als u een installatie van 10 panelen op het dak plaatst, komt er aardig wat gewicht op te liggen. Oudere daken dienen daarom vaak verstevigd te worden om geen problemen op te leveren. U kunt hiervoor het beste een bouwkundige inspectie uit laten voeren, zodat u ervan verzekerd bent dat uw dak dit extra gewicht kan dragen.
Omvormerkeuze en bekabeling
Het draait ook niet allemaal om het kiezen van de juiste afmeting van een zonnepaneel van 400wp of het aantal panelen dat u op uw dak moet leggen. Ook de omvormerkeuze en de bekabeling gaan een verschil opleveren. De omvormer is het apparaat dat de opgewekte stroom, ook wel de gelijkstroom genoemd, omzet in de wisselstroom die gebruikt kan worden in huis. De omvormer kan slechts een bepaald vermogen aan. U dient daarom een omvormer te kiezen die het totale vermogen van uw installatie aan kan, zonder te haperen of andere problemen op te leveren. De bekabeling moet hier ook op aangepast worden. Te dunne kabels leiden bijvoorbeeld tot stroomverlies. Laat u goed adviseren over de juiste diameter, zodat u de efficiëntie verhoogt.
De kosten en de terugverdientijd
De kosten van het plaatsen van zonnepanelen kunnen hoog oplopen. Het is afhankelijk van de volledige installatie hoeveel u moet betalen voor de panelen inclusief de montagesystemen. De complexiteit van de installatie is ook meegenomen in de uiteindelijke zonnepanelen offerte. Zo kan de Sunpower zonnepanelen 400wp prijs bijvoorbeeld hoger liggen dan wanneer u naar een ander merk kijkt. De gemiddelde zonnepanelen 400wp prijs voor is tussen de 500 en 800 euro per paneel. Dit is inclusief de installatie ervan door een professional. Met een installatie van 10 zonnepanelen betaalt u tussen 5000 en 8000 euro.
De kosten van de installatie kunt u op termijn terugverdienen met de besparingen die u doet op uw energierekening. De uiteindelijke terugverdientijd hangt af van verschillende factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de energieprijzen op dat moment, het aantal zonuren op de panelen en de eventuele subsidies en voordelen waar u gebruik van maakt. Gemiddeld ligt de terugverdientijd van de panelen tussen de 5 en 8 jaar.
Duurzaamheid en levensduur van zonnepanelen
Bij de afmeting van een zonnepaneel van 400wp is het niet alleen goed om naar de factoren te kijken die de keuzes bepalen, maar ook de duurzaamheid en levensduur in het achterhoofd te houden. De panelen zijn namelijk een duurzame investering, waar u voor langere tijd gebruik van kunt maken. De meeste zonnepanelen hebben een verwachte levensduur van 25 tot 30 jaar. Fabrikanten bieden ook een productgarantie van 10 tot 12 jaar. De vermogensgarantie ligt op 25 jaar. De vermogensgarantie betekent dat uw zonnepanelen tot 25 jaar nog steeds tussen de 80 en 90 procent van hun oorspronkelijke vermogen opwekken.
U heeft ook te maken met de levensduur en duurzaamheid van het gehele systeem. Een complete installatie bestaat immers ook nog uit het montagesysteem, de omvormer en de bekabeling. De omvormer heeft een kortere levensduur dan de panelen. Gemiddeld gaat deze tussen de 10 en 15 jaar mee. U merkt dit voornamelijk aan de teruglopende opwekking van de energie. Het is aan te raden om tot vervanging over te gaan, zodat u uw energierekening kunt blijven dekken en minder kosten krijgt op de lange termijn. Uiteindelijk draait het immers allemaal om de besparingen die u heeft door de zonnepanelen op uw dak te plaatsen.
Verschillende zonnepanelen mogelijk
Eerder is al gesproken over de monokristallijne variant van de zonnepanelen. Echter zijn er nog veel meer opties om naar te kijken. Het gaat namelijk niet alleen om de verschillen tussen monokristallijn en polykristallijn, maar ook om de materialen waaruit de panelen bestaan. Monokristallijn betekent dat de panelen gemaakt zijn van een enkele kristalstructuur van silicium, terwijl polykristallijn panelen meerdere kristalstructuren hebben die verspreid liggen door het paneel.
Het materiaal waarvan een zonnepaneel gemaakt is, kan een verandering brengen in de uiteindelijke opbrengst van de panelen. De bovenste laag van de zonnepanelen is over het algemeen glas. Deze laag beschermt de zonnecellen tegen invloeden van buitenaf. U heeft hierbij de keuze tussen antireflecterend glas of gehard glas. Ook zijn er glas-glas zonnepanelen van 400wp, welke ook aan de achterkant een glaslaag hebben. Deze panelen worden vaak warmer, waardoor een goede koeling en ventilatie een vereiste zijn.
Tegenwoordig zijn er ook flexibele zonnepanelen van 400wp verkrijgbaar. Deze zijn gemaakt van een flexibel materiaal, waardoor de panelen kunnen buigen. Dit geeft als eerste voordeel dat u de panelen op ieder dak kunt plaatsen, zelfs als het passen en meten is. De panelen kunt u ook eenvoudiger meenemen wanneer u verhuist. Dit geeft u extra vrijheden en u hoeft geen nieuwe investering te doen op het gebied van zonnepanelen.
Gebruik maken van subsidies en andere voordelen
Wanneer u naar nieuwe zonnepanelen op zoek bent, is het aan te raden om ook te bekijken welke subsidies er beschikbaar zijn gesteld. De overheid heeft namelijk meerdere mogelijkheden, waardoor u vanaf het begin al veel geld bespaart. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Zo moeten de zonnepanelen en de rest van de installatie bijvoorbeeld geplaatst zijn door een professional. Door vooraf onderzoek te doen naar de mogelijkheden en de voorwaarden voorkomt u dat u geld misloopt.
Zo ook op het gebied van belastingvoordelen. Eigenaren van zonnepanelen kunnen bijvoorbeeld profiteren van de btw-teruggave. Deze teruggave gebeurt vanaf het moment dat u de panelen heeft aangeschaft. Ook hier zijn weer voorwaarden aan verbonden, waar u goed van op de hoogte moet zijn. Dit kan de initiële investering aanzienlijk verlagen en de terugverdientijd verkorten.
Besparen op uw energierekening
Wilt u met de goede afmeting van een zonnepaneel van 400wp zo veel mogelijk besparen op uw energierekening? Zonnepanelen zijn de beste keuze voor de besparingen die u jaarlijks heeft. U wekt uw eigen energie op, wat de kosten zo laag mogelijk houdt. Ideaal voor wanneer u meerdere apparaten in uw huishouden heeft die energie nodig hebben, of wanneer u met een groot gezin woont. Door zo snel mogelijk voor een goede zonnepaneleninstallatie te kijken en te bepalen hoeveel panelen u nodig heeft om de kosten te dekken, kunt u direct beginnen met de besparing.
Vraag uw offerte aan
Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.