22 termen zonnepanelen
Dit zijn de 22 belangrijkste termen over zonnepanelen
Wat zijn de beste zonnepanelen en hoe vindt u deze? Dat is door u uitgebreid voor te laten lichten en zelf wat onderzoek te doen. Wij zetten voor u de 22 belangrijkste termen over zonnepanelen op een rijtje. Zo weet u precies waar de installateur van zonnepanelen het over heeft!
1. All black zonnepanelen
All black zonnepanelen (ook wel mono zonnepanelen genoemd) zijn zwart van kleur. Ze hebben hierdoor een strakke en moderne uitstraling. Veel mensen vinden all black zonnepanelen dan ook mooier dan de traditionele, blauwe zonnepanelen (poly zonnepanelen). Uiteraard is dit een kwestie van smaak én prioriteiten. Hoewel de opbrengst van mono en poly zonnepanelen nagenoeg hetzelfde is, zijn mono zonnepanelen namelijk wel duurder.
2. Degredatie
Het vermogen van zonnepanelen loopt met de jaren terug. Dit is een normaal verschijnsel dat ook bij batterijen voorkomt. Check altijd even de degredatiegarantie als u wilt weten na hoeveel jaar het vermogen afneemt en met hoeveel procent. Over het algemeen gaan zonnepanelen met gemak vijfentwintig jaar mee (zonder dat ze onderpresteren).
3. Hellingshoek
De installateur van zonnepanelen zal altijd de ideale hellingshoek van de zonnepanelen bepalen. De hellingshoek wordt uitgerekend om zoveel mogelijk zonlicht op te kunnen vangen. Wat de ideale hellingshoek is, is afhankelijk van de ligging van het dak. Hoewel een dak op het zuiden het meeste zonlicht opvangt, zijn zonnepanelen ook rendabel als uw dak op het westen of oosten ligt.
4. IEC-normen
De IEC-normen IEC 61215, IEC 61646 en IEC 61730 garanderen de kwaliteit en betrouwbaarheid van de zonnepanelen. Informeer altijd of de zonnepanelen voldoen aan deze internationale normen! U wilt immers wel een kwalitatief goed product kopen.
5. Kilowattuur (kWh)
De kWh geeft aan hoeveel stroom de zonnepanelen opwekken binnen een bepaalde periode. Dit is belangrijk om in de gaten te houden. Zo kunt u bijvoorbeeld precies berekenen hoeveel energie u opwekt en hoeveel u verbruikt.
6. Micro omvormer
Micro omvormers worden achter gewone zonnepanelen geplaatst. Zonnepanelen met micro omvormers hebben als voordeel dat de individuele prestaties van de zonnepanelen verbeterd worden. Dit is interessant als op een deel van het dak schaduw valt of als enkele zonnepanelen om een andere reden minder goed presteren (bijvoorbeeld omdat ze beschadigd zijn).
7. Minimale opbrengst
Fabrikanten garanderen altijd - samen met de degredatiesnelheid - een minimale opbrengst. Dit is het minimale kWh energie die de zonnepanelen zullen opwekken na een aantal jaar. Gebruik deze minimale opbrengst als u een goede schatting wilt maken van de opbrengst van zonnepanelen op de lange termijn.
8. Omvormer
De omvormer zet gelijkstroom om naar wisselstroom. De omvormer is hierdoor een zeer belangrijke schakel binnen het systeem. Informeer altijd even naar de kwaliteit en de levensduur van de omvormer. Over het algemeen gaat een omvormer minder lang mee dan de zonnepanelen.
9. Piekvermogen
Het piekvermogen is het vermogen dat de zonnepanelen onder de beste omstandigheden (op het midden van de dag bij helder weer) zouden kunnen opwekken. Goed om te weten is dat temperatuur hier geen rol inspeelt. Zonnepanelen hebben enkel een goede instraling van de zon nodig om optimaal te pieken.
10. Poly zonnepanelen
Poly zonnepanelen zijn het alternatief voor de eerder genoemde all black (mono) zonnepanelen. Poly zonnepanelen zijn te herkennen aan hun blauwe kleur. Hoewel veel mensen poly zonnepanelen niet zo mooi vinden, zijn ze wel goedkoper dan mono zonnepanelen.
11. PV Cycle
PV Cycle is een Europese organisatie die zich bezighoudt met het recyclen van zonnepanelen, omvormers en thuisbatterijen. Laat u de zonnepanelen verwijderen door uw leverancier? Informeer dan altijd even of er wordt samengewerkt met PV Cycle. Zo weet u zeker dat alle onderdelen een tweede leven krijgen.
12. PV panelen
PV panelen zijn een andere benaming voor zonnepanelen. De termen worden vaak door elkaar gebruikt.
13. Rendement
Het rendement geeft aan hoeveel winst u maakt met de zonnepanelen. Of zonnepanelen rendabel zijn, is afhankelijk van verschillende factoren. Win daarom een vakkundig en onafhankelijk advies in bij Mitchell van der Meij.
14. Salderingsregeling
Zonnepanelen voor een particulier doeleinde kopen is mede interessant dankzij de salderingsregeling. Dit houdt in dat u een bedrag ontvangt voor de opgewekte energie die u teruggeeft aan het energienet. Hoewel de overheid de salderingsregeling aan het afbouwen is (en waarschijnlijk volledig zal afschaffen), blijft het installeren van zonnepanelen interessant dankzij andere alternatieven zoals de thuisbatterij.
15. SDE
Laat u zonnepanelen voor een zakelijk doeleinde installeren? Verdiep u dan eens in de SDE. Dankzij deze regeling ontvangt u gedurende vijftien jaar een subsidie. Uiteraard zijn er een aantal voorwaarden waaraan u moet voldoen én kunt u zich slechts binnen een bepaalde periode aanmelden voor de SDE. Het team van Mitchell van der Meij vertelt u hier graag meer over.
16. SolarEdge app
Wilt u precies in de gaten houden hoeveel energie u opwekt en hoeveel u verbruikt? Download dan de gratis SolarEdge app. De app geeft - dankzij grafieken - een heel helder en duidelijk overzicht van alle belangrijke informatie. U kunt via de app bovendien diverse slimme apparaten op afstand bedienen.
17. Temperatuur coëfficiënt
Zonnepanelen presteren minder als het té warm is. De temperatuur coëfficiënt geeft aan hoeveel rendement u verliest als de temperatuur stijgt.
18. Thuisbatterij
Zodra de salderingregeling vervalt, zal het extra interessant zijn om een thuisbatterij te laten installeren. Hier slaat u alle overtollige energie op zodat u deze kunt gebruiken op een door u gewenst moment. Dankzij de thuisbatterij bent u zelfvoorzienend én een stuk minder afhankelijk van prijsschommelingen bij het energienet.
19. TUV
De TUV is een organisatie die het kwaliteitskeurmerk van zonnepanelen onder zijn hoede heeft. Controleer of de zonnepanelen een keurmerk van de TUV hebben voordat u ze aanschaft. Zo weet u zeker dat de zonnepanelen aan de belangrijkste eisen wat betreft kwaliteit en levensduur voldoen.
20. Wisselstroom
Zonnepanelen wekken gelijkstroom op. Gelijkstroom loopt in een enkele richting (van de positieve naar de negatieve pool). In ons huishouden maken we echter gebruik van wisselstroom. Wisselstroom loopt in twee richtingen (van de positieve naar de negatieve pool en weer terug). Er is een omvormer nodig om de gelijkstroom om te zetten naar wisselstroom.
21. Zelfverbruik
Zelfverbruik is de elektriciteit die u zelf verbruikt. Uit onderzoek blijkt dat u ongeveer 30% van de opgewekte energie zelf verbruikt. De overige 70% wordt teruggegeven aan het energienet. Zodra de salderingsregeling vervalt, is het interessant om de energie op te slaan op een thuisbatterij. Zo verhoogt u uw zelfverbruik.
22. Zonnekeur
Zonnekeur is het Nederlandse keurmerk voor alles wat met zonne energie te maken heeft. Zoek naar zonnepanelen én een installateur die over dit keurmerk beschikt. Zo weet u zeker dat u met een betrouwbare partij in zee gaat.
Vragen over de termen en zonnepanelen?
Heeft u vragen over de bovengenoemde termen en zonnepanelen? Neem dan contact op met het team van Mitchell van der Meij. Wij hebben meer dan 10 jaar ervaring met het installeren van zonnepanelen en weten alles over zonne energie! Wij voorzien u graag van een onafhankelijk en professioneel advies. Zo kunnen wij precies berekenen wat de opbrengst van zonnepanelen in uw huishouden zal zijn.
Ook zakelijke klanten zijn bij ons van harte welkom. Wij zijn een klein bedrijf dat echter groot genoeg is om elke klus aan te kunnen! Wij beschikken bovendien over een eigen storingsdienst zodat wij altijd voor u klaar staan: ook bij calamiteiten. Lees verder op onze website of contacteer ons direct als u een vraag heeft of een vrijblijvende zonnepanelen offerte wilt opvragen.
Vraag uw offerte aan
Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.