13 weetjes over omvormers van zonnepanelen

In elk systeem van zonnepanelen wordt een omvormer gebruikt, die een actieve rol speelt in de werking van de installatie en het gebruik van de opgewekte stroom. Dankzij omvormers wordt opgewekte stroom namelijk geschikt gemaakt voor gebruik op huishoudelijke apparaten. Echter, hoe werkt dit apparaat precies, welke verschillende modellen zijn er en waar moet u op letten bij het kiezen van een omvormer?

 

Zet stroom om

Zonnepanelen zetten zonlicht om naar stroom, maar kunnen dit niet zonder een omvormer. Dit elektronische apparaat maakt de opgewekte stroom namelijk bruikbaar voor huishoudelijk gebruik. Hierbij wordt opgewekte gelijkstroom (DC) eerst omgezet in een sinusvormige wisselspanning voordat het naar wisselstroom (AC) wordt omgezet voor dagelijks gebruik. Vrijwel alle omvormers werken volgens dit mechanisme. Zodoende is een omvormer onmisbaar in de installatie van zonnepanelen en ze worden daarom ook meestal met het systeem meegeleverd en geïnstalleerd.

 

Twee aansluitingen

Standaard omvormers beschikken over twee aansluitingen, namelijk een DC-aansluiting voor de inkomende kabels, die de verbinding met zonnepanelen vormen, en een AC-aansluiting. Deze laatste aansluiting is voor de kabels die de omvormer verbinden met de meterkast. Wanneer de zonnepanelen en omvormer volledig geïnstalleerd zijn, kunt u de opbrengst gelijk aflezen van de omvormer.

 

Verschillende typen

Er zijn verschillende soorten omvormers, maar de gemodificeerde sinusomvormer en de zuivere sinusomvormer zijn het populairst en meest voorkomend. Met de eerste soort wordt een blokgolf geproduceerd die dezelfde frequentie heeft als de netstroom. Stroom kan ook een zuivere sinusvorm hebben, waarbij een golfvorm door de zuivere sinusomvormer geproduceerd wordt. Het grootste verschil tussen deze soorten omvormers is de kwaliteit van de stroom, aangezien de zuivere sinusomvormer een constante en zuivere stroom levert, zoals we deze ook uit een stopcontact krijgen. Daarentegen levert een gemodificeerde sinusomvormer een minder hoge kwaliteit stroom, waardoor u het bijvoorbeeld niet zomaar op uw televisie kunt aansluiten.

U kunt ook nog voor zonnepanelen met micro-omvormers kiezen. Hierbij wordt er achter elk zonnepaneel een klein kastje geplaatst, dat de opgewekte stroom in bruikbare stroom voor huishoudelijk gebruik omzet. Dit gebeurt dan voor elk zonnepaneel apart, waardoor het rendement geoptimaliseerd wordt en er geen centrale omvormer nodig is.

 

Gemiddelde kosten

Omvormers kunnen verschillen qua prijs, wat afhangt van de grootte van het huishouden dat van stroom moet worden voorzien en het vermogen van het zonnepaneelsysteem. Een indicatie van de kosten is als volgt:

Grootte huishouden: Vermogen zonnepaneelinstallatie: Kosten:
Klein (maximaal twee personen) Gemiddeld (maximaal vier personen) Groot (meer dan vijf personen)
2.200 Wp 3.000 Wp 4.000 Wp
€800 €850 €1.250

 

Plaatsing dichtbij de meterkast

Omvormers kunnen het beste dichtbij de meterkast geplaatst worden om stroomverlies te voorkomen tijdens het transport van stroom naar de meterkast. Als de omvormer een capaciteit van meer dan 600 Watt heeft, is een eigen groep in de meterkast overigens noodzakelijk. Let ook goed op de omgeving van de omvormer, wat een stofvrije ruimte moet zijn van voldoende grootte.

 

Lange levensduur

Gemiddeld gezien gaan omvormers 10 tot 15 jaar mee, wat minder lang is dan zonnepanelen zelf. Deze hebben namelijk vaak een levensduur van wel 25 jaar. Zodoende moet de omvormer in de installatie tenminste een keer vervangen worden. Om een maximale levensduur van de omvormer te verzorgen, is het belangrijk dat de zonnepanelen en omvormer op de juiste manier geïnstalleerd worden.

 

Bijna geluidloos

In het verleden maakten omvormers tussen de 25 en 30 decibel aan geluid, wat vergelijkbaar is met een zoem- of piepgeluid. Echter, inmiddels zijn deze apparaten vrijwel geluidloos en omvormers met een hoger vermogen zijn bovendien vaak uitgerust met een ventilator. Deze gaat aan als er hoge temperaturen optreden.

 

Micro-omvormers bij schaduw

Schaduw heeft een negatieve invloed op de stroomopwekking door zonnepanelen. Als zonnepanelen of een deel hiervan regelmatig in de schaduw komen te liggen, kan het handig zijn om micro-omvormers te gebruiken. Deze zetten stroom per paneel om, waardoor de panelen die in de schaduw liggen minder invloed uitoefenen op het hele systeem.

 

Keurmerken voor kwaliteit

Aan de hand van diverse keurmerken kunt u de kwaliteit van een omvormer inschatten. Keurmerken die belangrijk zijn op dit gebied zijn het CE-keurmerk, E-keurmerk, EMC en TUV. Wanneer omvormers van deze keurmerken voorzien zijn, bent u er ook van verzekerd dat u geen problemen krijgt met de verzekering.

 

Monitoring van opbrengst

Een zonnepaneelsysteem kan volledig via een omvormer gemonitord worden als deze wordt uitgelezen. Dit kan op verschillende manieren, zoals via WiFi, een USB-kabel, een ingebouwde webserver, Ethernet en Bluetooth.

 

Keuze voor omvormer

Bij het uitkiezen van een omvormer voor uw zonnepaneelinstallatie is het belangrijk om op een aantal zaken te letten, zoals het totale vermogen van alle zonnepanelen in uw installatie. De capaciteit van de omvormer wordt namelijk bepaald aan de hand van dit totale vermogen. Het is ook belangrijk om de mate van schaduwval op uw zonnepanelen en de garantieregeling mee te nemen in uw beslissing. Het is bijvoorbeeld prettig om een garantietermijn van tenminste vijf jaar te hebben en het is soms zelfs mogelijk om deze periode te verlengen.

 

Offertes vergelijken

Bij ons worden zonnepanelen altijd met omvormers geleverd. Hierdoor zijn de kosten voor het plaatsen van zonnepanelen bij ons altijd inclusief de montage van de omvormer. Bij het kiezen van een omvormer is het belangrijk om verschillende offertes te vergelijken. Zo krijgt u een beter beeld van de uiteindelijke kosten voor zonnepanelen voor particulier en zakelijk gebruik. Heeft u advies nodig of heeft u nog vragen over omvormers of andere zaken gerelateerd aan zonnepaneelinstallaties? Wij helpen u graag verder, zodat u de voordeligste keuze maakt.

Vraag uw offerte aan

Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.